Bremainia baxade upp börsen

Kurserna på Stockholmsbörsen steg i hausse-artad tendens på måndagen på nya opinionssiffror som visar på ett övertag för dem som vill att Storbritannien stannar i EU, en så kallad Bremain.

Uppgångarna var breda och samtliga av Stockholmsbörsernas sektorer återfanns i positivt territorium. Utvecklingen var i linje med börserna i övriga Europa och i Asien som även de klättrade efter minskad Brexit-oro.

SIX Generalindex var vid stängningen 3,0 procent högre vid 457 medan OMXS30 var 3,2 procent högre vid 1.340. Omsättningen uppgick till 14,4 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise.

OMXS30 2016-06-20

Graf: SIX Edge

Enligt en ny opinionsmätning från Survation leder sidan som vill att Storbritannien ska stanna i EU med 45 procent mot 42 procent för de som vill lämna unionen. Det rapporterade Bloomberg News. Mätningen, som utfördes medelst 1.001 telefonintervjuer, är den första som utförts efter det att den brittiska parlamentsledamoten Jo Cox, Labour, avlidit efter en attack i slutet av förra veckan.

”Vi har bra förutsättningar för en bull market som kan ge 10 till 20 procents uppgång för New York-börsen fram till någon gång under första halvåret 2017”, säger Carnegies börsanalytiker Johnny Torssell till EFN börslunch.

Bankerna gick i täten för börslyftet eftersom dessa har mest att förlora på en Brexit. Nordea ökade 3,7 procent, Swedbank 4,0 procent, Handelsbanken 4,7 procent och SEB 3,8 procent.

Fingerprint Cards klättrade 5,3 procent som dagens mest omsatta aktie. Biometribolaget meddelade under dagen att de lanserar en touchsensor för lågkostnadssegmentet inom smartphones. Samtidigt har bolagets avgående vd Jörgen Lantto sålt 3 miljoner aktier i bolaget mellan den 2-3 juni.

Handelsbanken ser att inträdesbarriärerna på Fingerprint Cards marknad är högre än många tror. ”Vidare anser vi att prognosrisken för 2016 är låg. Tillväxtpotentialen är stor och värderingen låg”, skriver banken i en analys på måndagen där aktien tas med på bankens småbolagslista.

Raymond James höjer rekommendationen på H&M till market perform från tidigare underperform. Aktien avancerade 3,4 procent.

I rekommendationssvängen märktes även att Handelsbanken sänkt rekommendationen för Boliden till öka från köp. Aktien gick sämre än index och ökade med måttliga 1,0 procent.

Byggbolaget Skanska har tecknat avtal med Lee Memorial Health System om att bygga ut och renovera Gulf Coast Medical Center i Fort Myers, Florida, USA. Ordervärde för Skanska uppgår till 1,5 miljarder kronor. Aktien stärktes 3,6 procent.

ICA Gruppen säljer Inkclub för 322 miljoner kronor med en bedömd reaförlust på 30 miljoner. Aktien var upp 1,6 procent.

Catena Media förvärvar de huvudsakliga tillgångarna i det svenska sportaffiliate-bolaget Spelbloggare.se. Köpeskillningen uppgår till 2,5 miljoner euro samt maximalt ytterligare 2,5 miljoner euro i tillägg. Aktien adderade 6,9 procent på nyheten.

Elanders fortsatte upp med 5,4 procent efter fredagens tyska storförvärv som dubblar koncernens omsättning.

Index           Senast I dag %  I år %

SIX Generalindex       457   +3,0   -6,2
OMX Stockholm 30       1340   +3,2   -7,4
SIX Return index       885   +3,0   -3,0
SIX Sverige cykliskt 15    421   +2,4   +4,1
SIX Sverige defensivt 15   504   +2,7   -4,7
SIX Volatilitetsindex    30,1   -4,6  +68,6

SIX Finans          630   +3,5   -9,3
SIX Hälsovård         386   +2,1   -7,6
SIX Industri         595   +2,9   +1,9
SIX IT            181   +4,1   -8,0
SIX Konsumentvaror      1272   +2,9   -7,2
SIX Råvaror          311   +2,0   +6,2
SIX Telekommunikation     227   +2,3  -15,7
SIX Tjänster         1209   +2,2  -12,4

SIX News
red@six.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s