Avvaktande handel tog sig lite på slutet

BÖRSEN TISDAG

Efter en svag inledning, bland annat till följd av ryktesspridning kring Nordea, handlades Stockholmsbörsen oregelbundet nära nollstrecket genom större delen av tisdagshandeln för att avsluta med en mindre uppgång till en stängning nära dagshögsta.

Samtidigt som marknaden fortsatte inhämta information om den stundande brittiska folkomröstningen gällande landets fortsatta EU-medlemskap så har två tunga centralbankschefer hållit tal under dagen: Federal Reserves Janet Yellen och ECB:s Mario Draghi.

Utöver Nordea dominerades det svenska bolagsflödet av att telekomoperatörerna presenterade ett flertal affärer.

SIX Generalindex sågs vid stängning 0,5 procent högre vid 459 medan OMXS30 var 0,3 procent högre vid 1.345. Omsättningen uppgick till 20,1 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise. Vanligtvis ligger omsättningen på Stockholmsbörsen kring 13-15 miljarder.

De senaste opinionsundersökningarna kring britternas EU-folkomröstning ger något spretande signaler. Vadslagningsbolagen uppges dock även fortsatt sätta tydligt lägre odds för Bremain än för Brexit.

I ORB:s undersökning ledde britterna som säger sig vilja stanna i EU, ”Bremain”, med 53 procents andel mot 46 procents för de som vill lämna, ”Brexit”. I Yougovs senaste var det ett knappt övertag för Brexit-sidan, vars 44 procent stod mot 42 procents andel för Bremain. Och i IG:s senaste undersökning ledde Bremain knappt med 45 procent
mot 44 procents andel som stödde Brexit.

På den penningpolitiska fronten fastslog europeiska centralbanken ECB:s ordförande Mario Draghi att osäkerheten kring de ekonomiska utsikterna fortfarande är hög och att nedsideriskerna är betydande på grund av ”det fortsatt bräckliga tillståndet i den globala ekonomin och geopolitiska händelser.”

Och Janet Yellen, Drahis motsvarighet hos amerikanska Federal Reserve, uppgav i ett förskrivet anförande att en osäkerhet kvarstår för de ekonomiska utsikterna med privatkonsumtion och investeringar som kan komma att vackla och en låg produktivitet som kan visa sig vara ihållande.

I talet upprepade Yellen även att Fed förväntar sig en gradvis räntehöjningstakt om motvindarna mot ekonomin långsamt avtar över med tid. Därefter stundade en utfrågning inför amerikanska senaten.

Nordens största bank Nordea fick gå på defensiven sedan SvD Näringsliv sent på måndagskvällen rapporterat kring en hittills ej offentliggjord intern promemoria inom Finansinspektionen som pekat på att banken underskattat sina företagslånerisker. Enligt artikelns källor bedömdes bristerna kunna innebära att Nordea skulle kunna tvingas till en nyemission på 50-80 miljarder kronor.

Finansinspektionen kände sig därefter tvingade att på tisdagen gå ut med kommentarer om att myndigheten bedömer Nordeas kapitalbehov vara väsentligt lägre än vad SvD-artikeln gjort gällande.

Nordea själva vidhåller att banken har tillräckligt med kapital för att möta nuvarande kapitalkrav och att man inte ser några betydande förändringar av kapitalkraven framför sig.

”Vi känner stor förvissning kring vår förmåga att leva upp till kapitalkraven utan att ta in nytt kapital. Jag ser artikeln i Svenska Dagbladet som mycket spekulativ och utan reell substans”, sade Nordeas vd Casper von Koskull.

Nordea-aktien pressades ned 1,3 procent och var klart svagare än övriga svenska storbankskollegor.

Annars var det telekomoperatörerna Telia och Tele2 som dominerade nyhetsflödet.

Telia meddelade i samband med sin kapitalmarknadsdag att man nått i mål med den avdragna avyttringen av spanska operatörsinnehavet Yoigo. Köparen Masmovil till betalar 625 miljoner euro på skuldfri basis, vilket innebar en kapitalvinst på över 4 miljarder kronor för Telias del.

Vidare säljer Telia inkassobenet Sergel Group till Marginalen för drygt 2 miljarder kronor på skuldfri basis samtidigt som man plöjer ned 130 miljoner euro i ett indikativt kontantbud på Anvia, en regional fastnätsoperatör i Finland.

Helsingforsnoterade Elisa lade förra månaden ett bud på Anvia värt 107 miljoner euro, ett bud som Anvias styrelse ställer sig bakom även efter Telias motbud enligt Reuters.

Telia-aktien handlades med en avslagen reaktion på de många affärerna, -0,3 procent för dagen.

Branschkollegan Tele2 struntade i att det var Telias kapitalmarknadsdag när man valde att gå ut med att man köper loss danska TDC:s Sverige-verksamhet för 2,9 miljarder kronor, vilket man planerar att finansiera via en företrädesmission på cirka 3 miljarder.
Tele2 backade 1,9 procent på de planerna.

First North-nykomlingen Paradox rusade 10 procent efter att spelbolaget meddelade försäljningssiffror för dess senaste större strategispel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s