Börsen steg inför morgondagens omröstning i Storbritannien

Efter att ha hållit sig nära nollstrecket stora delar av onsdagen letade sig Stockholmsbörsen lite högre efter lunch och avslutade handeln på plus. I bolagsväg kom H&M med delårsrapport och Storytel rusade på förvärvet av Norstedts förlagsgrupp.

Capture

SIX Generalindex var vid stängningen 0,6 procent högre vid 461 medan OMXS30 var 0,7 procent högre vid 1.355. Omsättningen uppgick till 12,0 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise. Omsättningen på Stockholmsbörsen ligger vanligtvis omkring 13-15 miljarder.

I morgon är det dags för britterna att rösta om sitt EU-medlemskap, ett event som under lång tid skapat stora svängningar på finansmarknaderna.

Enligt de senaste opinionsundersökningarna tycks det vara en jämn match att vänta i morgondagens folkomröstning. Enligt Financial Times sammanvägning av olika opinionsmätningar har sidan som vill lämna EU nu ett knappt övertag vid 45 procent mot 44 procent för ”stanna”. Bloombergs sammanvägning visar samtidigt en sannolikhet på 37 procent för en Brexit.

Värt att notera är att torsdagen blir Stockholmsbörsens sista handelsdag för veckan med anledning av att midsommarafton infaller på fredag och börsen håller då stängt.

Onsdagens bolagsflöde bjöd på två rapporter, där Hennes & Mauritz stod i fokus. H&M:s resultat för det andra kvartalet var i linje med förväntningarna. Framöver räknar bolaget med en negativ dollareffekt för det tredje kvartalet men ser att effekten är neutral under det fjärde kvartalet. Aktien handlades ned inledningsvis men tog sig upp till plus på eftermiddagen för att stänga 1,2 procent högre.

Skistars rapport bjöd på ett resultat före skatt som översteg fjolårsutfallet med 23 procent. Därtill uppgav man att bokningsläget inför kommande vintersäsong ser bättre ut än i fjol. Aktien steg 1,7 procent.

Bland övriga nyheter noterades att ljudboksbolaget Storytel förvärvar Norstedts förlagsgrupp från Kooperativa Förbundet för 152 miljoner kronor. Affären togs emot väl och aktien ställdes upp 15 procent.

Bland de svenska storbankerna noterades Swedbank +0,8 procent, SEB +1,4 procent och Handelsbanken +1,4 procent. Nordea stängde vid +0,6 procent. Svenska Dagbladet valde att publicera den ”hemliga promemorian” från Finansinspektionen som pekar på en kapitalbrist om 50-80 miljarder kronor i banken.

Bussoperatören Nobina meddelade två nyvunna busstrafikavtal, ett i Norge och ett i Skåne. Det sammanlagda värdet för avtalen uppgår till cirka 550 miljoner kronor. Aktien klättrade 1,4 procent.

Arcam avancerade 12 procent med stöd av att Nordeas analytiker tog upp aktien för bevakning. Nordea rekommenderar köp och satte riktkursen till 271 kronor.

Affärsvärlden rekommenderade i sitt senaste nummer köp av verkstadskoncernen VBG, e-handelsbolaget Qliro, laboratorieteknikbolaget Cellavision och vårdbolaget Capio. Aktierna steg med mellan 0,4 och 3,6 procent.

Auktionsbolaget Lauritz nyintroduktion blev kraftigt övertecknad inför noteringen på First North. Teckningskursen i erbjudandet var 15 kronor per aktie och stängningskursen löd 16,2 kronor, motsvarande en uppgång på 8 procent.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s