Börsen tog igen delar av måndagens Brexit-ras

börsen tuesday

Britternas oväntade beslut att folkomrösta för ett EU-utträde under midsommarhelgen utlöste på måndagen det kraftigaste endagstappet på åratal i Stockholm, -8,4 procent i OMXS30.

Tisdagen har nu bjudit på en snabb och sektormässigt bred återhämtning av delar av detta initiala tapp, i linje med resten av Europa vars Brexit-nedgångar inleddes redan i fredags när Stockholm var helgstängt. Den enda sektorn på minus i Stockholm var tjänster där
spelbolaget Betssons vinstvarning utgjorde en av få tyngre bolagsnyheter för dagen.

SIX Generalindex sågs vid stängning 2,2 procent högre vid 438 medan OMXS30 var 2,6 procent högre vid 1.279. Omsättningen uppgick till 18,3 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise. Vanligtvis ligger omsättningen på Stockholmsbörsen kring 13-15 miljarder.

I den politiska positioneringen mellan Storbritannien och resterande EU sade sig i går kväll Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Frankrikes president Francois Hollande och Italiens premiärminister Matteo Renzi vara överens om att EU inte ska föra några informella förhandlingar kring ett brittiskt utträde ur EU förrän Storbritannien själva åberopat utträde.

Storbritanniens avgående premiärminister David Cameron uppger på tisdagen att han kommer eftersträva så nära relationer som möjligt med EU, i termer av handel och säkerhet.

Under morgondagen fortsätter det EU-toppmötet i Bryssel, men då utan Cameron.

Vidare har S&P och Fitch båda sänkt Storbritanniens kreditbetyg med två steg: från att tidigare ha tillhört den lilla skara länder som legat kvar på högsta nivån AAA har britterna nu AA i betyg hos de båda kreditratingföretagen.

Betsson överraskade marknaden med en vinstvarning på morgonen. Spelbolaget spår intäkter på mellan 920-945 miljoner kronor samt ett rörelseresultat på mellan 140 och 175 miljoner kronor för det snart avslutade andra kvartalet. Lägre intäkter från sportboken och ofördelaktiga valutafluktuationer uppges ha påverkat negativt under kvartalet. Aktien rasade hela 26 procent som dagens tredje mest handlade i Stockholm.

”Vi tycker det är anmärkningsvärt att aktien sjunker så mycket i dag, efter att ha fallit med nästan 40 procent tidigare under 2016. Speciellt som ledningen i sin kommentar säger att juni utvecklats väl”, uppgav Remium i en analyskommentar.

Högst omsatt var fordonskoncernen Volvo, +2,4 procent. Volvo-aktien rasade under måndagens Brexit-reaktion med över 14 procent samtidigt som man höll investerardag. På tisdagen rapporterades att Citis analytiker behåller bolaget på ”Citi Focus List”, en lista över analyshusets mest köpvärda aktier.

Astrazenecas, +4,2 procent, nya antibiotika Zavicefta har fått marknadsgodkännande av EU-kommissionen som behandling av allvarlig gramnegativ bakterieinfektion som kräver sjukhusvård.

Accessoar-, resetillbehör- och skodetaljisten Venue Retail steg 2,3 procent efter att ha rapporterat sitt senaste brutna delår, perioden mars-maj. Förlusten mer än fördubblades från rörelseresultat och nedåt samtidigt som den jämförbara försäljningen tappade med 3 procent. Trots det menar vd Jonas Ottosson att den omstrukturerade koncernen har positiva utsikter.

Efter en tids guldprisrelaterad kursstyrka passade Lundin Gold på att ta in nära 83 miljoner kanadadollar via en riktad nyemission till ett banksyndikat. Emissionskursen var 5,50 kanadadollar per aktie, motsvarande cirka 35,9 kronor vid stängningstid i Stockholm. Lundin Gold-aktien pressades i dagens Stockholmshandel ned med 10 procent
till 35,30 kronor.

I det svenska makroflödet visade SCB:s och HUI:s data att svensk detaljhandel var starkare än väntat i maj, med en tillväxt om +4,6 procent på årsbasis mätt i fasta kalenderkorrigerade priser att ställa mot förväntningar om +2,9 procent.

SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s