Riskaptiten höll sig kvar på börsen

Kurserna på Stockholmsbörsen fortsatte på onsdagen att hämta in måndagens Brexit-ras, efter att oron kring det brittiska EU-utträdet tycks ha mildrats något. Den återvända riskaptiten som noterades på världens börser under tisdagen dröjde sig därmed kvar ännu en dag.

Capture

På bolagsfronten gick Autoliv och Betsson mot strömmen medan sektorerna råvarurelaterat och telekom noterade en starkt positiv utveckling.

SIX Generalindex hade vid stängning ökat 2,4 procent till 448 medan OMXS30-index hade adderat 2,4 procent till 1.310. Omsättningen var 16,2 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise. Vanligtvis ligger omsättningen på Stockholmsbörsen kring 13-15 miljarder.

Turerna kring Brexit fortsatte och EU-toppmötet i Bryssel avslutades i dag. Inför och under EU-mötet har det kommit uppmaningar om att Storbritannien ska åberopa artikel 50 i Lissabonfördraget, som formellt skulle sätta igång processen för utträdet ur unionen, innan några förhandlingar kan inledas.

Brittiska politiker har dock sagt att detta inte är något man kommer att göra förhastat, vilket tycktes bidra med ett visst lugn till de globala marknaderna.

På bolagsfronten stod Autoliv och Betsson i fokus. Autoliv bekräftade inblandning i Toyotas återkallelse av 1,4 miljoner fordon innehållande bolagets krockkuddar.

”Det är för tidigt att fastställa den slutgiltiga kostnaden för Autoliv, men den förväntas vara i det lägre intervallet mellan 10 och 40 miljoner dollar netto efter försäkringsersättning”, skrev Autoliv i ett pressmeddelande med anledning av händelsen.

Autolivs-aktie svarade med att åka jojo på börsen. Efter en initial nedgång på som mest 16 procent repade sig kursen och stängde 3,4 procent lägre vid 899 kronor.

Handelsbankens analytiker Hampus Engellau sade till SIX News att han ansåg kursreaktionen vara överdriven. Engellau sade att marknaden snarare är oroad över att Autoliv ska ta samma väg som konkurrenten Takata, som drabbats av omfattande återkallelser efter problem med just krockkuddar.

Betsson fortsatte nedåt efter gårdagens vinstvarning som i dag bemöttes med sänkta analytikerbedömningar. Danske Bank sänkte rekommendationen till behåll, från tidigare köp och Handelsbanken upprepade sin minska-rekommendation. SEB sänkte riktkursen till 84 kronor, från tidigare 118 kronor. Aktien backade 3,3 procent till 66,70 kronor.

Råvarurelaterat stod för dagen som bästa sektor med stöd av ökad riskaptit och ett högre oljepris. Bland oljebolagen steg Enquest och Africa Oil 12 respektive 6,5 procent. SSAB och Lundin Mining steg 4,2 respektive 5,8 procent.

Även telekom gick starkt, med Ericsson och Tele2 upp 3,0 respektive 3,7 procent. Millicom avancerade 7,3 procent.

Byggbolagen Skanska, +3,7 procent, och NCC, +3,6 procent, avancerade efter morgonens meddelade orders.

Invisio rusade 17 procent på en stororder från den amerikanska armén värd cirka 100 miljoner kronor. Medicinteknikbolaget C-Rad steg 5,2 procent efter meddelad order på fem Catalyst-system värt 4,3 miljoner kronor.

I morgon väntas rapport från Kappahl.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s