Exit för Brexitoron, börsen upp för 4:e dagen i rad

Capture

Stockholmsbörsens storbolagsindex steg för fjärde dagen i rad denna vecka och har därefter återhämtat stora delar av måndagens ras på den försenade reaktionen efter Brexitbeskedet.

Råvarusektorn gick starkast under fredagshandeln medan Betsson och Intellecta tog stryk efter vinstvarningar.

SIX Generalindex var vid stängning 1,3 procent högre vid 459 medan OMXS30 var 1,3 procent högre vid 1.340.

Omsättningen uppgick till 13,9 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise. Vanligtvis ligger omsättningen på Stockholmsbörsen kring 13-15 miljarder.

Börsen har närapå hämtat igen nedgången som följde Brexitbeskedet, särskilt om man tar hänsyn till förra veckans sena uppgångar inför omröstningen då investerarna tycktes säkra på att Storbritannien skulle stanna kvar i EU. Förväntningar om penningpolitiska stimulanser har hjälpt till att plåstra om såren.

Råvarusektorn gick framåt under fredagssessionen med stöd av stigande råvarupriser. Boliden var upp med 1,9 procent, Sandvik avancerade 2,1 procent och Lundin Mining steg 1,8 procent. Bäst prestation i råvarurallyt stod SSAB för med en uppgång på 13 procent och guldbolaget Semafo med en uppgång på 4,4 procent.

Klädjätten H&M var med i omsättningstoppen med en uppgång på 2,2 procent. Toppade gjorde också storbankerna där Swedbank och SEB var upp 0,9 respektive 0,6 procent.

Nordea var upp 0,1 procent samtidigt som SvD Näringsliv fortsätter att rapportera med källor inifrån Finansinspektionen. Källorna uppger nu att FI-ledningens betryggande uttalanden kring Nordeas kapitaltäckning inte bygger på analys gjord av myndighetens experter.

FI-experterna ska så sent som för två veckor sedan ha kommit fram till att Nordea saknar upp till 75 miljarder kronor, men experterna ska därefter ha körts över av FI:s chefer.

Intellecta tappade 14 procent efter att ha vinstvarnat under morgonen. En del av digitaliseringskonsultens amerikanska verksamhet uppges ha uppvisat signifikant minskad tillväxttakt. Det väntas påverka koncernen under hela året och Intellecta väntar sig nu inte längre att kunna uppnå tidigare kommunicerade mål för 2016.

Betsson fortsatte sjunka i spåren av vinstvarningen i tisdags. Aktien var i dag ned med 3,7 procent. Mycronic har fått en order på maskritaren Prexision-80 från en kund i Asien. Aktien steg 7,2 procent.

Forskningsbolagen Camurus och Hansa Medical lyftes av Dagens industri fram som ser bolagen som de mest intressanta i sektorn. Camurus var upp med 1,1 procent medan Hansa Medical steg 7,2 procent.

SIX News
red@six.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s