Ratos i konsumentförvärv för 10-11x ebita medan får vd gå

Oase Outdoors (Outwell)

Foto: Nya Ratos-innehavet Oase Outdoors pressbilder för varumärket Outwell.

Gudrun Sjödéns majmagasin

Foto: Pressbild från Gudrun Sjödéns majmagasin 2016.

SIX News noterar att när Ratos på två dagar presenterat de båda konsumentproduktförvärven Oase Outdoors och Gudrun Sjödén så betalar man nettoskuldjusterat 11 respektive 10 gånger justerad ebita samt 1,4 respektive 1,0 gånger omsättningen för innehavens senaste räkenskapsår.

Värderingsmultiplarna är beräknade på Ratos meddelade nettoskuldjusterade företagsvärde för affären, så kallat enterprise value (EV) och uträkningen avser operativ ebita för Oase Outdoors samt proforma-utfall i Gudrun Sjödéns fall.

ÅTERVÄNDER TILL FRILUFTSSEGMENTET VIA OASE OUTDOORS
På torsdagen stod klart att det private equity-inriktade investeringsbolaget köper 80 procent av danska camping-/friluftsproduktbolaget Oase Outdoors. Produkterna innefattar tält, campingmöbler, sovsäckar och annan friluftsutrustning under de tre varumärkena Outwell, Easy Camp och Robens.

Säljande storägaren Henrik Arens förblir vd och Arens kommer tillsammans med ”ett antal nyckelpersoner” att äga dryga 20 procent av innehavet.

Baserat på uppgifterna i pressmeddelandet var Oase Outdoors operativa ebita-marginal närmare 14 procent under senaste räkenskapsåret.

Här kan noteras att Ratos under åren 2001-2010 förräntade sitt investerade kapital i friluftsbolaget Haglöfs med 30 procent årligen (IRR). 2010 såldes bolaget till japanska Asics.

I friluftssegmentet på Stockholmsbörsen finns även konkurrenten Fenix Outdoor och på Oslobörsen återfinns återförsäljaren XXL.

FÖRVÄRVAR GUDRUN SJÖDÈNS KVINNOINRIKTADE FÄRGSTARKA DESIGN STEGVIS
På fredagen följde Ratos upp med att köpa 30 procent av designföretaget Gudrun Sjödén, vars ”färgstarka” kläd- och interiördesign riktar sig till kvinnor. Därtill tecknades option för Ratos att få köpa ytterligare 40 procent av bolaget år 2018, till ej meddelade villkor.

Grundande Gudrun Sjödén är vd och var tillsammans med medgrundaren Björn Sjödén ensam ägare till bolaget före Ratos inträde.

Bolagets ebita-marginal, proforma, var närmare 11 procent under 2015.

FÖRVÄRVS PORTFÖLJANDELAR BLIR INTITIALT SMÅ, SKA EXPANDERA GEOGRAFISKT
För båda nyinvesteringarna nämndes fortsatt geografisk expansion som en av de identifierade framtidsmöjligheterna under Ratos ägande, i Gudrun Sjödéns fall globalt.

Ratos egenkapitaltillskott blir initialt 150 miljoner danska kronor till Oase Outdoors samt 150 miljoner svenska kronor till Gudrun Sjödén. Det kan ställas mot att Ratos per den 10 maj hade en nettolikviditet på cirka 2,6 miljarder kronor, beräknat efter då planerade transaktioner.

Investeringarna motsvarar därmed initialt endast mindre exponeringar på runt dryga 1 procent vardera i förhållande till Ratos senast kända kapital, utifrån bokfört värde den 31 mars inräknat preferensaktier.

I Gudrun Sjödéns fall finns det dock alltså redan i dag en köpoption för ökat ägande i framtiden. Därtill har Ratos historiskt varit villiga till att stödja tillväxten i sina portföljbolag genom att över tid göra tilläggsförvärv samt ge innehaven investeringsrelaterade kapitaltillskott.

STORA LEDNINGSFÖRÄNDRINGAR PÅ SENARE TID MEN INGET NYTT OM STRATEGIN
Före månadsskiftets två förvärv hade den senaste tidens nyhetsflöde kring Ratos annars mest kretsat kring personförändringar.

Den 13 juni stod det klart att Ratos nytillträdde styrelseordförande Jonas Wiström, som även är mångårig vd för Stockholmsnoterade teknikkonsulten ÅF, låtit Ratos vd Susanna Campbell gå. Redan från och med i dag, den 1 juli, är det Ratos Investment Director Lars Johansson som får agera tillförordnad vd medan styrelsen letar efter en ny permanent vd-lösning.

Meddelande om Investment Directorns och vice-vd:n Henrik Blomés avgång följde den 30 juni.

Än så länge har dock inget officiellt fastslagits kring att den innehavsstrategi som tidigare kommunicerats av Campbell, exempelvis vid kapitalmarknadsdagen i mars , skulle stå inför några radikala förändringsgrepp.

På fredagseftermiddagen noteras Ratos 1,6 procent högre efter Gudrun Sjödén-affären samtidigt som Stockholmsbörsens breda totalavkastningsindex SIXRX stigit 1,1 procent.

Värderingsmässigt är Ratos-aktien dock inte långt ifrån flerårslägsta i förhållande till sitt bokförda eget kapital (som kan skilja sig väsentligt från marknadsvärdet på de onoterade innehaven). De senaste 5 åren har Ratos B-aktie totalavkastat -54 procent medan SIXRX givit +62 procent.

Ratos 2016-07-01

Medan Ratos under den senaste 5-årsperioden totalavkastat -54 procent avrundat, i rött, så har Stockholmsbörsen, i form av SIXRX i grönt, givit närmare +62 procent. Graf: SIX Edge

Johan Eklund
johan.eklund@six-group.se
SIX News

One thought on “Ratos i konsumentförvärv för 10-11x ebita medan får vd gå

  1. Ping: Ratos nya storförvärv av Plantagen gillas av analytiker | SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s