Två vinstvarningar inför den stundande rapportsäsongen

pengar

Inför den annalkande rapportsäsongen har två börsbolag vinstvarnat. Foto: Pexels.com

Stockholmsbörsen åkte på en storsmäll i måndags när utfallet i den brittiska folkomröstningen om EU, i vilken britterna röstade för ett utträde, spelade ut sin roll och OMXS30 backade 8,4 procent.

På tisdagen återhämtade dock index 2,6 procent men för spelbolaget Betssons aktie var det en dyster dag då bolaget kom ut med en vinstvarning. Det dröjde dock inte många dagar innan nästa vinstvarning var ett faktum då digitaliseringskonsulten Intellecta på fredagen uppgav att man inte tror sig kunna nå sina helårsmål. Snart drar rapportsäsongen igång, Betsson presenterar sitt kvartalsresultat den 21 juli och Intellectas resultat kommer den 22 juli.

Betssons vinstvarning vittnade bland annat om  en svag sportbok med lägre intäkter än väntat samt ofördelaktiga valutafluktuationer påverkat resultatet negativt i det andra kvartalet.

”Intäkterna är lägre än förväntat på grund av lägre omsättning på ett flertal marknader, samt förluster på en strategisk marknad. Dessutom har Betsson stängt ett antal europeiska marknader under de senaste tolv månaderna, som en följd av en mer konservativ hållning avseende vilka länder spelare accepteras från. Dessa begränsningar är också ett resultat av regulatoriska ändringar och oklar skattelagstiftning”, skrev spelbolaget i sitt pressmeddelande.

Bolagets prognos inför rapportsläppet torsdagen den 21 juli är att intäkterna kommer landa mellan 920 och 945 miljoner kronor och rörelseresultatet, ebit, väntas komma in mellan 140 och 175 miljoner kronor.

Facit för Betssons aktie efter vinstvarning blev ett kursras på 26 procent och på onsdagen följde analytikernas kommentarer.

betsson

Betssons kursutveckling sedan stängningsnoteringen den 23 juni. Graf: SIX Edge

Såväl SEB:s som Handelsbankens kommentarer pekade på att analytikerna ansåg Betssons problem vara helt bolagsspecifika.

”Vi tror att problemen inom sportboken och den ökade kostnadsbasen är bolagsspecifika faktorer. På andra håll i sektorn finns inga tecken på svagare marknadsförhållanden för sportböckerna”, kommenterade SEB och drog ned riktkursen från 118 till 84 kronor och upprepade rekommendationen behåll för Betssons aktie.

Gällande Betssons utsikter uppgav Handelsbanken att det saknades ”tillräcklig transparens” i vinstvarningen för att ge klarhet avseende problemområdena i sportboksverksamheten. Handelsbanken upprepade sin minska-rekommendation för spelbolagsaktien.

Vidare på analysfronten drog Danske Bank ned sin rekommendation till behåll, från tidigare köp. Riktkursen kapades med 100 kronor, från 176 till 76 kronor.

Sedan tisdagens kursras stod har Betsson-aktien försvagats ytterligare. När handeln stängde i tisdags stod aktien i 69 kronor och på fredagseftermiddagen strax efter 15-tiden stod aktien i 67,40 kronor.

Digitaliseringskonsulten Intellectas aktie handlas på fredagseftermiddagen 16 procent lägre vid 32 kronor.

På morgonen lämnade bolaget en vinstvarning som vittnade om svag utveckling inom den amerikanska verksamheten i affärsområdet Digital. Det påverkar inte bara negativt i det andra kvartalet utan bolaget ser också att resten av helåret kommer att påverkas och man tror sig inte kunna nå sina uppsatta mål.

”Tendensen från det första kvartalet att stora amerikanska kunder minskar sina ordervolymer har förstärkts i slutet av kvartalet vilket påverkar både försäljning och intäkter negativt”, uppgav bolaget.

Koncernens förväntan är att ebit-resultatet för det andra kvartalet kommer att vara något sämre eller uppgå till ungefär samma nivå som för motsvarande period 2015 då det var 4,2 miljoner kronor. För året som helhet kommer Intellecta att återkomma med en uppdatering i samband med rapporten för tredje kvartalet som publiceras den 11 november 2016.

intellecta

Intellecta-aktiens resa under fredagen den 1 juli fram till 15.28. Graf: SIX Edge

Louise Thorslund
louise.thorslund@six-group.se
SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s