Oro för brittiska följdeffekter sänkte banker

5juliStockholmsbörsen orkade inte stå emot utan bjöd på successivt utökade indextapp genom tisdagssessionen. Risksentimentet i Europa pressas återigen av oro för finansiella smittoeffekter från britternas folkomröstningsstöd för EU-utträde.

Att kronan tappade mark mot både euro och dollar gav inget märkbart stöd och störst indexpress kom återigen från de svenska storbankerna.

SIX Generalindex var vid stängning 1,5 procent lägre vid 448 medan OMXS30 var 1,7 procent lägre vid 1.303. Omsättningen uppgick till 11,6 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise. Vanligtvis ligger
omsättningen på Stockholmsbörsen kring 13-15 miljarder.

I den brittiska krishanteringen av landets folkvilja att lämna EU har centralbanken Bank of England, BOE, valt att ta bort kapitalbuffertkraven på brittiska banker för att stimulera utlåning
till den brittiska ekonomin.

Redan under måndagskvällen utlovade britternas finansminister George Osbourne statligt understöd när det gäller utlåningen till den brittiska ekonomin.

BOE-ordföranden Mark Carney har under tisdagen medgivit att det finns betydande tecken på inbromsning i brittiska ekonomin. Tecknen ska ha setts av redan innan omröstningen och trenden har därefter fortsatt, enligt Carney.

Över till Stockholmsbörsen drogs alltså de svenska storbankerna med i den bankpress som råder i Europa till följd av Brexitoron. Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank noterade stängningar i intervallet -2,2 till -3,3 procent.

H&M:s styrelseordförande och storägare Stefan Persson har registrerat ännu ett aktieköp: den 29 juni köpte Persson ytterligare en miljon B-aktier. Samtidigt har Jefferies dragit ned sin riktkurs för klädjätten till 310 kronor. H&M-aktien gick bättre än börsen med en nedgång på 0,7 procent till 249 kronor som dagens högst omsatta aktie.

Midsona har förvärvar Internatural för 810 miljoner på skuldfri basis, med ekomat-varumärken som Kung Markatta och Helios som ska komplettera Midsonas tidigare innehav Urtekram. Hälsokostbolaget aviserar en kommande nyemission på 400 miljoner kronor för finansieringen av affären.

Genom förvärvet ökar Midsona sin omsättning med omkring 50 procent. I en kommentar till SIX News uppger vd Peter Åsberg att man har som ambition att skapa utrymme för ytterligare förvärv, men att det till en början kommer att läggas fokus på att integrera Internatural.
Midsona-aktien steg 6,7 procent på affären.

Verkstadsbolaget Trelleborg, -1,5 procent, har nu avyttrat samtliga sina aktier i Vibracoustic till Freudenberg då affären erhållit nödvändiga godkännanden från relevanta myndigheter.

I den igångsmygande rapportperioden lyfte Hexatronic 16 procent på en rapport som bjöd på nära fördubblat kvartalsresultat.

Fastpartner inledde fastighetsbolagens rapportperiod med att redovisa en ökning av senaste kvartalets förvaltningsresultat till 157 miljoner kronor, upp från 134 miljoner motsvarande period i fjol. Aktien steg 1,1 procent.

I det svenska makroflödet inkom majutfallen för såväl inköpschefsindexet för tjänstesektorn som industriproduktionen lägre än förväntningarna i SIX News analytikerenkäter.

Index                      Senast  I dag %   I år %

SIX Generalindex              448     -1,5     -7,9
OMX Stockholm 30            1.303     -1,7     -9,9
SIX Return index              869     -1,5     -4,7
SIX Sverige cykliskt 15       412     -1,5     +1,9
SIX Sverige defensivt 15      512     -0,5     -3,3
SIX Volatilitetsindex        22,1     +7,5    +23,9

SIX Finans                    603     -2,1    -13,2
SIX Hälsovård                 401     -0,5     -3,9
SIX Industri                  578     -1,8     -1,0
SIX IT                        177     -1,4     -9,9
SIX Konsumentvaror          1.283     -0,7     -6,3
SIX Råvaror                   316     -1,5     +8,0
SIX Telekommunikation         230     -1,3    -14,4
SIX Tjänster                1.151     -1,3    -16,6

SIX News
red@six.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s