Fortsatt bankpress, nedgång för 3:e dagen

OMXS 06.07-2016

Kurserna på Stockholmsbörsen backar tillbaka för tredje dagen i rad. Finanssektorn är fortsatt den men mest pressade sektorn med banker som sänke efter att marknaden oroas över politisk och ekonomisk oro i spåren av Brexit. Riksbankens styrräntebesked inkom i linje med förväntan.

SIX Generalindex var vid stängning 1,3 procent lägre vid 442 medan OMXS30 var 1,4 procent lägre vid 1.285. Omsättningen uppgick till 13,6 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise. Vanligtvis ligger omsättningen på Stockholmsbörsen kring 13-15 miljarder.

Riksbanken meddelade på förmiddagen att man lämnar reporäntan oförändrad, vilket var i linje med marknadens förväntningar. I samma veva sänktes räntebanan för perioden 2017-2018, vilket också var väntat.

Riksbanken uppgav i det penningpolitiska beskedet att den svenska konjunkturen fortsätter att stärkas, men att osäkerheten om konjunkturutvecklingen i omvärlden är stor och har ökat till följd av resultatet i den brittiska folkomröstningen om EU.

Finanssektorn gick svagast enligt SIX sektorindex. Bland bankerna föll Handelsbanken 3,9 procent, Nordea var ned 1,5 procent, SEB backade 1,9 procent och Swedbank sjönk 3,3 procent.

Bloomberg News har med hänvisning till källor rapporterat att ett antal europeiska lastbilstillverkare, däribland Volvo, väntas få rekordstora böter från EU för att ha fuskat med priser. Volvo har sedan tidigare gjort avsättningar för böterna. Aktien backade 1,6
procent.

Telefontillverkaren Doro vinstvarnade på morgonen. Resultatet för årets första halva blev lägre än väntat och bolaget sänker sin prognos för helåret. Därtill meddelas att vd:n för Doro Care ska lämna bolaget under tredje kvartalet. Aktien rasade 9,8 procent.

Rapportsäsongen har sakta men säkert börjat rulla igång. Industrivärdens rapport visade på ett minskat substansvärde för A-aktien, 160 kronor per den 30 juni. Vid motsvarande avstämning för ett år sedan var substansvärde 175 kronor. Aktien tappade 1,5 procent.

Eolus Vind backade 6,3 procent på sin rapport. Omsättning och rörelseresultat försämrades ordentligt i det tredje kvartalet jämfört med samma period i fjol. Vd:n uppgav att man med stor sannolikhet inte kommer att nå ett plusresultat för helåret 2015/2016.

Servettillverkaren Duni meddelade förvärv av 60 procent av aktierna i thailändska Terinex. Det väntas bidra positivt till affärsområdet New Markets. Aktien steg 0,7 procent.

G5 Entertainment presenterade en preliminär försäljningstillväxt om 22 procent i det andra kvartalet, som togs emot väl. Aktien steg 9,1 procent.

På rekommendationsfronten har Barclays dragit upp rekommendationen för Ericsson till jämvikt, från tidigare undervikt. Aktien var ned 0,4 procent och gick därmed bättre än index.

Boliden steg 1,5 procent till 165,50 kronor. Deutsche Bank har höjt riktkursen till 174 kronor från 165 kronor. Rekommendationen är kvar på köp.

SIX News
red@six.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s