Sprint Bioscience får ett miljardavtal och tappar ett annat

forskning

Sprint Bioscience tecknar ett miljardavtal och mister ett annat under loppet av en vecka. Foto: Pexels.com

Sprint Bioscience meddelade på torsdagsmorgonen att forskningsbolaget tecknat avtal med Petra Pharma, ett nybildat bolag med läkemedelsjättar som Pfizer, Eli Lilly, Abbvie och Johnson & Johnson i ryggen. Avtalet är totalt värd 240 miljoner dollar plus royalty fördelade på milstolpeersättningar under projektets utveckling. En första betalning på 3 miljoner dollar görs direkt och första milstolpeersättningen kan komma nästa år.

Det uppger Sprint Bioscience-vd:n Anders Åberg för SIX News.

Avtalet består av både prekliniska och traditionella milstolpar som start av kliniska studier, marknadsgodkännande och omsättningsmål. Den första milstolpebetalningen triggas när bolaget tagit fram en läkemedelskandidat inom ramarna för projektet.

”Vår plan är att inom ett år ta fram en läkemedelskandidat men möjligheten finns att förlänga om det behövs. Det är en ganska aggressiv tidsplan”, säger Åberg.

Därefter kan det dröja ytterligare ett år, under år 2019, innan läkemedelskandidaten kan gå in i klinisk utvecklingsfas, något som också triggar utbetalning.

Sprint Bioscience affärsmodell är att licensiera ut projekt i tidig utvecklingsfas och avtalen brukar vara uppbyggda med små summor till en början som växer vartefter projektet utvecklas, förklarar Anders Åberg.

”Det är mer och mer pengar som kommer in vartefter projektet går”, säger han.

Men avtal kan också brytas, något som hände så sent som i måndags då Sprint Bioscience meddelade att de avbröt forskningen som de bedrev genom ett avtal med Bayer värt 190 miljoner euro. Här upptäckte man relativt tidigt att de MTH1-hämmare de utvärderade inte hade någon effekt på tumörers tillväxt.

”Visst är det tråkigt när det inte fungerar. Men det är det som är bra med vår affärsmodell. Nu slapp vi använda en massa resurser för att se om det fungerade och undvek att ta ett projekt in i klinik när det inte fungerar. Det är det alltför många forskningsbolag som gör”, säger Åberg.

I avtalet ingår att Petra betalar för fyra forskare på Sprint Bioscience som kommer att arbeta med projektet. Petra står också för alla utvecklingskostnader framöver.

”Vi har inga kostnader kvar för projektet, de står för allt”, säger Åberg.

Forskningsprojektet kring PIP4K2 blir Petras huvudprojekt och bara det att de stora läkemedelsbolagen lagt in så mycket pengar i det här visar att det finns tilltro i projektet, menar Åberg. Petra leds också av Lewis Cantley från Weill Cornell Medicine i New York City som var
med och upptäckte PIP4K2 en gång i tiden.

Anders Åberg tycker att det är ett bra avtal som tecknats med Petra både vad gäller milstolpar och fördelningen av summor.

”Det är ju ett väldigt tidigt projekt som vi lagt ned relativt små summor på för att komma dit vi är i dag. Även upfrontbetalningen är bra för oss, vi behöver inte göra någon nyemission, vilket uppskattas av aktieägarna och det gör att vi kan starta nya projekt parallellt”, berättar Åberg.

Åberg säger att bolaget nu har två projekt som de är ute och säljer. Han vill dock inte kommentera närmare kring hur det går med partnerdiskussionerna och han påpekar att den här typen av avtal tar tid att få fram.

Anna Sundström
anna.sundstrom@six-group.se
SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s