Uppgångar höll i sig på börsen, paus i Brexit-oron

BÖRSEN TORSDAG

Kurserna på Stockholmsbörsen stängde torsdagens handel i positivt territorium och återhämtade därmed tidigare nedgångar under veckan. Utvecklingen var liknande i övriga Europa där oron kring de globala effekterna av Brexit åtminstone tog en tillfällig paus.
Sektormässigt gick finansrelaterat starkt där de pressade bankerna rekylerade upp.

SIX Generalindex var vid stängning 1,4 procent högre vid 449 medan OMXS30 var 1,6 procent högre vid 1.305. Omsättningen uppgick till 12,2 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise. Vanligtvis ligger omsättningen på Stockholmsbörsen kring 13-15 miljarder.

Finanssektorn som de senaste dagarna har pressats hårt i kölvattnet av den brittiska folkomröstningen noterade breda uppgångar under torsdagen. Samtliga svenska storbanker återfanns på plus där SEB, Nordea, Swedbank och Handelsbanken var upp mellan 1,0 – 2,5 procent.

Dustins rörelseresultat för det tredje kvartalet kom in strax under analytikernas konsensus enligt Inquiry Financial. Även omsättningen kom in strax under konsensus. Aktien stängde 1,3 procent högre.

Dagens vinnare var forskningsbolaget Sprint Bioscience som rusade 26,5 procent efter att ha tecknat ett licensavtal med Petra Pharma. Avtalet innefattar PIP4K2-programmet och innebär att Petra Pharma förbinder sig att betala upp till 240 miljoner dollar i potentiella
milstolpsbetalningar plus royalty på framtida försäljning samtidigt som man täcker alla utvecklingskostnader för programmet.

Vd Anders Åberg uppgav till SIX att det är ett bra avtal, både vad gäller milstolpar och fördelningen av summor.

”Det är ju ett väldigt tidigt projekt som vi lagt ned relativt små summor på för att komma dit vi är i dag. Även upfrontbetalningen är bra för oss, vi behöver inte göra någon nyemission, vilket uppskattas av aktieägarna och det gör att vi kan starta nya projekt parallellt”, berättade Åberg för SIX.

Fastighetsbolaget Hemfosa, som för dagen handlades exklusive 1,05 kronor per aktie i utdelning, backade 4,1 procent efter att bolagets vd meddelat att han lämnar posten före utgången av 2017. Successionsplanen är en överlämning till nyrekryteringen Joacim
Sjöberg som i dag är Corporate Finance-chef hos Swedbank.

Kvar i sektorn har Amasten tecknat avtal om förvärv av ett centralt beläget fastighetsbestånd i Ronneby för ett underliggande fastighetsvärde om 186 miljoner kronor. Vinsten per stamaktie bedöms öka med anledning av förvärvet. Aktien steg 0,6 procent.

Rörvik Timber blir ny största ägare i Bergs Timber efter att ha meddelat att man förvärvat samtliga aktier från den tidigare storägaren ATA Holdings vilket omfattar 15 miljoner aktier. Bergs Timber stängde 4,1 procent lägre.

G5 Entertainment tvingades korrigera ned den preliminära kvartalsförsäljning som kommunicerades under gårdagen. Försäljningen för det andra kvartalet korrigeras ned med 5 miljoner kronor till totalt 104 miljoner kronor, motsvarande en tillväxt på 16 procent för jämförbara enheter ställt mot samma kvartal i fjol. Spelutvecklaraktien sänktes 6,1 procent på nyheten.

Läkemedelsbolaget Orexo meddelade att man välkomnar onsdagens besked att amerikanska administrationen utökar tillgången till behandling av opiatberoende i USA. Aktien utökade gårdagens uppgångar och avancerade 6,1 procent.

Boliden steg 1,4 procent efter att UBS höjt riktkursen för bolaget till 185 kronor, från tidigare 175 kronor.

SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s