Börsen avslutade starkt med stöd från USA:s jobbrapport

Stockholmsbörsen inledde fredagen något trevande strax ovan nollan men stärktes sedan fram emot lunchtid. Efter att den amerikanska jobbrapporten kommit in starkare än väntat eldades kurserna på ytterligare och börsen stängde rejält högre. På bolagsfronten inkom ett par  delårsbokslut och Feelgood blev dagens kursraket efter sin rapport.

Capture

SIX Generalindex hade vid stängning adderat 1,5 procent till 456 medan OMXS30 noterades 1,6 procent högre vid 1.326. Omsättningen uppgick till 11,5 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise. Genomsnittsomsättningen på Stockholmsbörsen ligger vanligen omkring 13-15 miljarder.

Den amerikanska sysselsättningsrapporten visade på att 287.000 nya jobb tillkom utanför jordbrukssektorn i juni. Det var rejält mycket bättre än marknadens förväntningar som var en ökning med 175.000.

Samtidigt ökade arbetslösheten något mer än väntat till 4,9 procent och timlönerna steg mindre än väntat.

Nordea och Handelsbankens ekonomer kommenterade efter beskedet att även om rapporten var stark, lär den inte räcka för att amerikanska centralbanken Federal Reserve ska höja styrräntan i år.

Över till bolagsfronten där finans stod som en av dagens starkaste sektorer. De fyra svenska storbankerna steg 1,4-3,0 procent.

Telekombolagen Telia och Tele2 höjdes 1,1 respektive 2,9 procent. Danska sektorkollegan TDC bekräftade att det funnits ett budintresse för bolaget, men att man avvisat det förslag som lagts fram. TDC steg 9,1 procent i Köpenhamn.

Ett par delårsrapporter trillade in under dagen, med fokus på fastighetssektorn. Inga större överraskningar serverades. Fabege steg 3,2 procent medan Diös och Platzer backade 0,8 respektive 0,5 procent.

Företagshälsovårdsbolaget Feelgood blev dagens kursraket, aktien rusade 112 procent efter sin starka kvartalsrapport. Resultatet efter skatt uppgick till 16 miljoner kronor, att jämföra med 3,2 miljoner kronor samma period i fjol.

Gränges och Itab meddelade varsitt bolagsförvärv som fick varma mottaganden på marknaden. Gränges steg 13 procent och Itab ställdes upp 4,4 procent.

Kreditvärderingsföretaget Standard & Poors drog upp SAS kreditbetyg till B, från B-, med stabila utsikter. S&P ser positivt på de kostnadsåtgärder som SAS genomfört, men påpekade samtidigt att de måste fortsätta om bolaget ska kunna stå sig i konkurrensen inom branschen. SAS steg 4,8 procent.

Amerikanska Gap kom in med starka försäljningssiffror på torsdagskvällen, den jämförbara försäljningen steg 2 procent i juni och väntat var en nedgång på 3 procent. Klädkollegan H&M handlades upp 1,7 procent i Stockholm på fredagen. H&M meddelade också att man ska öppna sina första butiker på Island och i Kazakhstan under 2017.

Hexatronic har stämts för påstått patentintrång på Nya Zeeland. Bolaget bedömer dock att det finns goda möjligheter att försvara sin ställning och har bestämt sig för att bestrida stämningen. Marknaden svarade med att handla ned aktien 5,1 procent.

Nästa vecka rullar rapportsäsongen igång på riktigt och det kommer bjudas på delår från bland annat SEB och Handelsbanken.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s