Blackstone kan få ”dra i” vid budplikt enligt D Carnegies vd

Om private equity-jätten Blackstones avtalade förvärv av röstmajoriteten i D. Carnegie & Co går igenom kommer man att behöva lägga ett kontant, ovillkorat budpliktsbud på minst 100 kronor per aktie. Blir nivån inte högre än 100 kronor är det dessutom osannolikt att man får in tillräckligt med aktier för att kunna avnotera det bostadsinriktade fastighetsbolaget från Stockholmsbörsen.

Det bekräftar D. Carnegies vd Ulf Nilsson för SIX News.

DCAR VS SIXREX VS SIXRX

Haft mycket stark kursutveckling inför det eventuella storägarskiftet. Sedan noteringen för dryga 2 år sedan hade D. Carnegie & Co, i blått, redan inför fredagens meddelade storägarskifte för 100 kr aktien utklassat såväl sina Stockholmsnoterade fastighetskollegor, SIXREX i svart, som Stockholmsbörsen som helhet, SIXRX i rött. Graf: SIX Edge

BLACKSTONE VÄLKOMNAS MEN FÅR SANNOLIKT BETALA MER FÖR ATT KÖPA UT DCAR

Det var efter fastighetsbolagets halvårsrapport på fredagsmorgonen som Blackstone meddelade att man med tre storägare hade lyckats avtala om aktieköp och samt rätten att företräda aktier motsvarande en total rösträttsmajoritet på 53 procent i bolaget.

D. Carnegie välkomnar enligt Nilsson Blackstone som ”ett väldigt seriöst och starkt bolag” i ägarlistan. Nilsson säger även att man med Blackstone som ägare ”sannolikt” skulle kunna tänkas få till framtida förbättringar på såväl finansierings- som transaktionsområdet.

Hur kommer det här att påverka er framtid som börsnoterat bolag i Sverige?

”För närvarande ser det inte ut som att vi skulle kunna bli avnoterade i det korta perspektivet, men det får du fråga Blackstone om. De kommer att bli tvingade att lägga ett (budplikts-)bud som inte kommer att vara på mindre än 100 kronor. Och jag tror att om de lägger ett bud på 100 kronor så blir det inte så många som säljer. Det är upp till dem om de väljer att ‘dra i ordentligt’ så att de får in mycket aktier eller om de vill lägga kvar, för de får ju ändå kontrollen över bolaget om den här affären som har kommunicerats genomförs”, summerar Ulf Nilsson läget för SIX.

GJORDE UPP MED TRE OLIKA STORÄGARE FÖR ATT SÄKRA RÖSTMAJORITETEN

Enligt Nilsson kommer D. Carnegies mindre ägare att ha sedvanligt minoritetsskydd även med Blackstone som kontrollerande ägare.

I svensk aktiebolagslag utgör 10 procent av kapitalet en viktig minoritetsskyddströskel som kan hindra tvångsinlösen samt ger rätten att begära minoritetsutdelning, minoritetsrevisor med mera vid bolagsstämman.

Blackstone betalar 100 kronor per aktie kontant för samtliga Svensk Bolig Holdings (SBH) aktier, 75 procent av Kvalitenas innehav samt 45 procent av Frasdales, totalt motsvarande 32 procent av aktiekapitalet och 40 procent av rösterna.

Vidare ska Blackstone få företräda Kvalitenas och Frasdales resterande rösträttsstyrka och därtill har Kvalitena kommunicerat att Blackstone har hembudsrätt på deras resterande aktier.

Totalt ägde Kvalitena per den 30 juni 20,3 procent av kapitalet samt 37,1 procent av rösterna i D. Carnegie. Kvalitenas ägande innefattar i stort sett alla röststarka A-aktier i bolaget (5.270.523 av totalt 5.369.866 A-aktier).

Motsvarande ägande hos SBH var vid halvårsskiftet 13,3 procent av kapital och 10,4 procent av röster medan Frasdale ägde 7,1 procent av kapital och 5,5 procent av röster.

Blackstones förvärv av storposterna är villkorat av konkurrensprövning och ”vissa tredjepartsgodkännanden”. Blackstone räknar med att alla tre förvärven ska vara genomförda senast i slutet av oktober i år, därefter avser man återkomma kring budpliktsbud.

D. Carnegies styrelse har nu hunnit bilda en oberoende budkommitté för att hantera den uppkomna situationen. I denna sitter styrelseledamöterna Mats Höglund och Eva Redhe och SEB samt Vinge ska agera finansiell respektive juridisk rådgivare.

HAR HAFT STARK KURSRESA INFÖR ÄGARSKIFTET, SLAGIT BÅDE SEKTORN OCH BÖRSEN

D. Carnegie-aktien noteras efter halvårsrapport och informationen om Blackstones planer 4,5 procent högre till kursen 104 kronor, alltså 4 procent högre än lägstanivån för ett eventuellt budpliktsbud från Blackstone. Aktien har nu rusat med hela 93 procent under den senaste 12-månadersperioden.

Johan Eklund
johan.eklund@six-group.se
SIX News

One thought on “Blackstone kan få ”dra i” vid budplikt enligt D Carnegies vd

  1. Ping: Kungsleden toppkandidat vid fastighetskonsolidering | Six News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s