Högre kurser med Atlas Copco i täten

OMXS30 2016.07.15

Stockholmsbörsen avslutade veckan högre efter en rapportspäckad morgon och förmiddag. I Frankrike rådde landssorg efter att ett terrordåd i Nice rapporteras ha krävt åtminstone 80 människoliv.

Bland delårsrapportörerna steg Atlas Copco i verkstaden, Sobi bland läkemedlen och Handelsbanken bland storbankerna. Bostadsbyggaren JM hade svårare att imponera på marknaden. Därtill har Blackstone positionerat sig för ett eventuellt budpliktsbud i D. Carnegie.

SIX Generalindex var vid stängning 0,4 procent högre vid 471 medan OMXS30 ökade 0,6 procent till 1.373. Omsättningen uppgick till 14,0 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise.

Atlas Copco steg som högst omsatta aktie 1,7 procent på sitt delår. Verkstadsjättens justerade resultat, intäkter och orderingång slog analytikerkonsensus i Inquiry Financials enkät och efterfrågeutsikterna väntades sammantaget ligga kvar på nuvarande nivå.

En än större rapportvinnare på Large Cap-listan var dock läkemedelsbolaget Sobi, som var upp 7,6 procent, vars andra kvartal var klart bättre än väntat genom hela resultaträkningen.

Handelsbanken stod för dagens bankrapport. Såväl rörelseintäkter och nettoresultat kom in starkare än analytikerförväntningarna och SHB-aktien lyfte 2,0 procent.

Utomhusprodukttillverkaren Husqvarnas kvartalsresultat steg mer än väntat – en följd av en gynnsamma mixeffekter samt effektivitetsförbättringar enligt vd Kai Wärn. Aktien avancerade 8,4 procent.

JM tappade 3,8 procent. Bostadsbyggaren sålde fler bostäder än väntat i andra kvartalet och bjöd på bättre rörelsemarginal än väntat. Dock var både intäktssidan och resultatet på sista raden klart under förväntan. JM säger sig inte märka av det svenska amorteringskravet på bostadslån än men aktiemarknaden verkar vilja ta det säkra före det
osäkra och säljer aktien på rapporten.

Efter att precis ha avlagt halvårssiffror meddelades det att det bostadsinriktade fastighetsbolaget D Carnegie väntas få en ny huvudägare: amerikanska private equity-jätten Blackstone har avtalat om att komma över röstmajoriteten i en affär med storägare som väntas stänga senast i oktober.

Bolagets vd Ulf Nilsson uppgav för SIX News att man välkomnar Blackstone som ”ett väldigt seriöst och starkt bolag” i ägarlistan men även att dessa sannolikt kommer behöva ”dra i ordentligt” över miniminivån 100 kronor aktien kontant i det budpliktsbud som affären väntas utlösa om målet är ett utköp av D. Carnegie från Stockholmsbörsen. Aktien steg 5,5 procent till 105 kronor.

Vidare bland fastigheter föll Castellum 0,7 procent efter delår.

EU kommer godkänna Mylans bud på Meda med vissa förbehåll. Det rapporterade Reuters sent på eftermiddagen med hänvisning till personer med insyn. Meda klättrade 0,5 procent.

Haldex levererade en rapport med lägre lönsamhet än väntat. Huvudfokus låg dock på gårdagens kontantbud från SAF-Holland som värderar Haldex till 94,42 kronor per aktie. Medan Nordeas analytiker anser att det är för vågat att satsa på ett högre bud, och drar ned
rekommendationen till behåll från köp, tycker Swedbanks analytiker däremot att budet är för snålt. Haldex har själva bekräftat att det finns ett andra indikativt budintresse och DI erfor i fredagens tidning att det kan röra sig om fler intressenter än så. Aktien lyfte
ytterligare 3,8 procent.

Fordonskylskåpstillverkaren Dometic ökade omsättningen med 8 procent i det andra kvartalet och stärkte rörelsemarginalen. Aktien steg 4,1 procent.

H&M och Clas Ohlson visade båda på en större försäljningsökning än analytikerna hade väntat sig för juni, räknat i lokala valutor. Aktierna steg 0,9 respektive föll 1,7 procent.

Teknikkonsulten Semcon sköt upp 15 procent efter delår.

SIX News
red@six.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s