JM levde inte upp till förväntningarna

JM ner

Bygg- och fastighetsbolaget JM levde inte upp till de på förhand ställda förväntningarna enligt Inquiry Financials analytikerenkät. Resultat före skatt i det andra kvartalet blev 414 miljoner kronor, vilket var 5,5 procent sämre än väntade 438 miljoner.  Aktien hade strax efter lunch tappat 3,7 procent på Stockholmsbörsen.

Ser man affärsområdena för sig så klarade Stockholm att intäktsmässigt överträffa analytikernas förväntningar något och rörelsemarginalen landade på 17,6 procent, att jämföra med väntade 17,4 procent. Här har JM tidigare guidat för att Stockholmsmarginalen skulle ligga omkring 17 procent under de 12 månader som följde efter att den tredje kvartalsrapporten för 2015 släpptes.

För hela koncernen, enligt segmentsredovisningen, blev rörelsemarginalen 11,3 procent. Väntat var 11,2 procent.

”Genomsnittspriserna på andrahandsmarknaden har varit oförändrade under andra kvartalet och utbudet av bostäder har varit stort men med oförändrad hög omsättningshastighet”, kommenterade JM i rapporten.

Vid den efterföljande rapportkonferensen uppgav vd Johan Skoglund att man bedömer att bostadspriserna kommer att ligga på en ”stabil nivå” under de kommande 12 månaderna.

Därtill uppgav vd:n att man fortfarande har som ambition att produktionsstarta fler bostäder under 2016 jämfört med vad man gjorde 2015.

Under 2015 produktionsstartade JM totalt 3.731 bostäder och under januari-juni 2016 produktionsstartade man 1.772 bostäder.

Enligt Inquiry Financials konsensus inför dagens rapport förväntar sig analytikerna att JM produktionsstartar 3.785 bostäder under 2016, som ett genomsnitt av förväntningar i spannet 3.620-3.929 bostäder.

Den 1 juni i år infördes amorteringskravet, något som Skoglund också kommenterade på rapportkonferensen.

”På JM har vi inte märkt någonting egentligen, det är många som kommer på våra visningar och vi har fortsatt bra försäljning”, sade vd:n samtidigt som han påpekade
att det egentligen är för tidigt att göra en bedömning av effekterna då det inte gått så lång tid sedan kravet infördes.

Framöver anser Skoglund att bolaget står inför goda strukturella förutsättningar med fortsatt befolkningstillväxt och låga räntor, vilket stödjer efterfrågan på bostäder.

Louise Thorslund
SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s