Alfa Laval och Ericsson dagens förlorare

OMXS30 -2016.07.18

Stockholmsbörsen inledde en rapporttung vecka på plus under den tidiga handeln, men orkade inte riktigt hålla uppe ångan under hela dagen och stängde i en oregelbunden till vikande tendens. Alfa Laval och Ericsson tappade mark och återfanns bland dagens förlorare. Medan Ericsson tyngdes av uppgifter om en uppblåst bokföring föll Alfa
Laval efter släppet av sin rapport.

SIX Generalindex var vid stängning oförändrad vid 471 och OMXS30 var 0,3 procent lägre vid 1.368. Omsättningen uppgick till 12,7 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise.

Enligt källor till SvD Näringsliv använder Ericsson sig av tvivelaktiga former av aggressiv bokföring som ska ha kunnat blåsa upp intäkterna med så mycket som 100-150 miljarder kronor. Telekombolaget har därefter slagit ifrån sig anklagelserna enligt Reuters men aktien var ändå ned 3,2 procent som dagens mest omsatta aktie.

Nordeas analytiker konstaterar i en uppdatering att SvD-uppgifterna ”naturligtvis är mycket oroande” men påpekar samtidigt att det är mycket svårt att ha en bestämd uppfattning om de interna Ericsson-källor som tidningen refererar till.

I måndagens rapportflöde inkom Alfa Lavals justerade lönsamhet svagare än analytikerförväntningarna i Inquiry Financials konsensusenkät samtidigt som verkstadsbolaget guidade för att efterfrågan väntas bli på samma nivå eller något lägre i tredje kvartalet.

Alfa Laval har sett kraftigt försämrad efterfrågan dels från varven och dels inom olja & gas.

”Vi odlar våra positioner inom både Marine och Olja & gas på ett mycket bra sätt, så vi ska inte förstöra förutsättningarna för vad vi tycker är bra och sunda verksamheter på lång sikt. Men det är klart att vi måste fundera igenom kostnadsläge i förhållande till vad vi
tror om efterfrågan framåt”, sade vd Tom Erixon vid presskonferensen.

Aktiemarknaden valde att sänka Alfa Laval-aktien med 7,0 procent.

Sandviks lönsamhet var bättre än väntat från rörelseresultat och nedåt och intäkterna var som väntat. Orderingången hos verkstadsgruppen överraskade däremot negativt.

”Orderaktiviteten präglades i allmänhet av försiktighet under andra kvartalet, och både orderingång och intäkter minskade med 4 procent jämfört med samma period föregående år”, summerade Sandviks vd Björn Rosengren i rapporten. Vid presskonferensen sade sig Rosengren se en fortsatt utmanande marknad.

Därtill meddelades att verksamheten Mining Systems kommer att säljas till riskkapitalbolaget Cobe Capital till villkor som innebär att Sandvik ska boka en reaförlust på 800 miljoner kronor i tredje kvartalet.

Sandvik-aktien rörde sig upp 0,1 procent.

Lundin Petroleum tyngdes av ett fallande oljepris. Aktien sattes ned 2,3 procent. Commerzbanks analytiker förklarade nedgången i oljepriset med en avtagande oro på marknaden för Turkiet, där militär genomförde ett kuppförsök på fredagskvällen. Dessutom har Nordea sänkt sin rekommendation för oljebolagets aktie till sälj från tidigare behåll.

Sweco noterade en ny högstanotering för aktien efter sin rapport för det andra kvartalet. Uppgången för dagen summerades till 2,6 procent till 152,60 kronor.

Bland övriga rapportörer mottogs bland annat fönstertillverkaren Inwido, och IT-konsulten Knowits rapporter positivt och aktierna stärktes med 6,2 respektive 8,7 procent.

Byggmax vd Magnus Agerwald har lockats över till vd-rollen hos private equity-inriktade investeringsbolaget Ratos. Medan Ratos steg 3,0 procent retirerade Byggmax med 3,5 procent.

Tyska Berenberg och Nordeas analytiker har dragit ned rekommendationen för snacks- och godisbolaget Cloetta till behåll från tidigare köp. Aktien svarade med en nedgång på 1,6 procent.

Sobi sjönk 1,8 procent. Handelsbanken har nedgraderat sin rekommendation för aktien till öka från köp.

I morgon kommer bland annat Ericsson, Volvo och SCA att släppa sina rapporter för det andra kvartalet.

SIX News
red@six.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s