Rapporttung dag slutade på plus

OMX 20160719Kurserna på Stockholmsbörsen handlades oregelbundet på tisdagen. Efter de initiala uppgångarna föll kurserna tillbaka för att efter lunchtid återhämta sig och stänga i positivt territorium. Handelsdagen präglades av en diger rapportflod med blandade utfall för storbolagen.

I Asien noterades en blandad utveckling där japanska börser stängde högre. I Europa tappade börserna generellt och i USA handlas börserna oregelbundet till något lägre.

SIX Generalindex var vid stängning 0,3 procent högre vid 472 medan OMXS30 var 0,3 procent högre vid 1.372. Omsättningen uppgick till 15,4 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise. Vanligtvis ligger omsättningen på Stockholmsbörsen kring 13-15 miljarder.

Verkstadsbolaget Volvo redovisade ett bättre resultat justerat rörelseresultat än väntat. Viss besvikelse var nettoorderingång för lastbilar som sjönk med totalt åtta procent, jämfört med samma period föregående år, till 45.422 fordon. Väntad orderingång enligt Inquiry Financials konsensus var 49.034 fordon.

Under dagen meddelades det dessutom att Volvo tilldöms en kartellböter om 670 miljoner euro till EU. Utredningen har redan pågått i över fem år. Utan en uppgörelse hade vi haft ytterligare många års processande framför oss, med osäker utgång. Nu kan vi titta framåt och fokusera på vår affär”, kommenterade vd Martin Lundstedt. Volvoaktien stängde 1,9 procent högre.

Ericsson, som var under medial attack i går och anklagades för uppblåst bokföring, redovisade ett resultat före skatt på 2,2 miljarder kronor för det andra kvartalet 2016 vilket var sämre än analytikernas förväntningar som låg vid 2,7 miljarder kronor.

Telekomjätten har påbörjat ytterligare åtgärder för att minska kostnaderna, med målet att nå en nivå på årliga rörelseomkostnader, exklusive omstruktureringskostnader, på 53 miljarder kronor under andra halvåret 2017. Aktien åkte jojo på börsen och stängde ned 5,6 procent som mest handlade.

Gruvbolaget Boliden redovisade ett rörelseresultat justerat för omvärdering av processlager på 901 miljoner kronor för det andra kvartalet, vilket var bättre än väntade 731 miljoner. I resultatet ingår dock jämförelsestörande poster och avsättning för efterbehandling av gruvor med en positiv effekt med 122 miljoner kronor. Även exkluderat detta var resultatet bättre än väntat och aktien höjdes 3,1 procent.

Trelleborg redovisade ett rörelseresultatet exklusive jämförelsestörande poster och en marginal som var bättre än väntat. Bolaget redovisade dock en negativ organisk försäljningsökning om 6 procent. Marknaden tog fasta på det positiva och handlade upp aktien 1,0 procent.

SCA redovisade vid lunchtid ett rörelseresultat exklusive engångsposter som var sämre än väntat. Aktien var en av de stora rapportförlorarna och backade 5,4 procent.

Assa Abloys resultat före skatt kom in på 2.729 miljoner kronor för det andra kvartalet, att jämföra med väntade 2.654 miljoner. Aktien ökade 4,5 procent.

Mediebolaget MTG:s resultat före skatt på 444 miljoner i det andra kvartalet var 3 procent sämre än förväntningarna som låg vid 458 miljoner. Aktien föll 3,5 procent.

Intrum Justitia gick bättre än index och steg 0,8 procent efter att ha redovisat ett resultat för det andra kvartalet som slog analytikernas förväntningar.

Även Lindab redovisade ett resultat som var bättre än väntat och klättrade 4,3 procent.

Bland de mindre bolagen redovisade Gunnebo ett rörelseresultat som var sämre än väntat medan Nordnets resultat på samma rad var över förväntningarna. Aktierna gick dock i olika riktningar där Gunnebo tappade 5,7 procent, samtidigt som Nordnet ökade 1,2 procent.

Coor och HMS Network höjdes 3,8 samt 4,3 procent på deras respektive delår. Åt andra hållet gick Rejlers som backade 3,3 procent efter sin delårsrapport.

Index           Senast I dag %  I år %

SIX Generalindex       472   +0,3   -3,1
OMX Stockholm 30      1.372   +0,3   -5,2
SIX Return index       915   +0,3   +0,4
SIX Sverige cykliskt 15    442   +0,9   +9,3
SIX Sverige defensivt 15   520   -0,7   -1,7
SIX Volatilitetsindex    18,9   -2,1   +5,8

SIX Finans          636   +0,6   -8,5
SIX Hälsovård         412   -0,4   -1,4
SIX Industri         627   +1,7   +7,5
SIX IT            193   -0,2   -2,0
SIX Konsumentvaror     1.322   -0,6   -3,5
SIX Råvaror          335   +0,6  +14,3
SIX Telekommunikation     230   -2,6  -14,7
SIX Tjänster        1.215   +0,6  -12,0

SIX News

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s