E-lux och Telia mot strömmen som förlorare

OMXS30 - 2016.07.20

Stockholmsbörsen avancerade på onsdagen. Dagen har bjudit på rapporter från bland annat Nordea, Telia och Electrolux. Medan Nordeas rapport mottogs med öppna armar av investerarna fick Electrolux och Telias rapporter ett mer surt mottagande. En nederländsk domstol dömde också Takilant för att ha tagit emot mutor från Telia och Vimpelcom.

SIX Generalindex var vid stängning 1,0 procent högre vid 477 och OMXS30 var 1,1 procent högre vid 1.387. Omsättningen uppgick till 16,6 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise.

Dagens rapportförlorare blev Electrolux och Telia. Electrolux lönsamhet var något bättre än väntat men vitvarujättens omsättning missade något och den organiska tillväxten var lätt negativ på koncernnivå tyngd av Nordamerika. Aktien sänktes 6,0 procent.

För Telias del inkom resultatet i stort sett i linje med förväntningarna. Telekomoperatören tappade dock mycket på det fria kassaflödet. Vidare dömde en nederländsk domstol Takilant till böter på 135 miljoner euro för att ha accepterat mutor från Vimpelcom och
Telia. Telia handlades ned 3,8 procent.

På den positiva sidan levererade Nordea ett 6 procent bättre än väntat rörelseresultat i senaste kvartalet, ställt mot Inquiry Financials analytikerkonsensus.

Nordeas vd Casper von Koskull sade under dagens konferens att möjligheterna att klara av sin ambition att årligen öka utdelningen per aktie blir stramare på grund av nya, högre kapitalkrav, men banken ändrar inte policyn.

”Jag ändrar inte min policy eller min ambition”, sade Nordea-chefen.

Storbanken medgav även att man funnit brister i styrningen och kontrollen av sin Luxemburg-verksamhet i utredningen som tillsattes efter skandalen med de så kallade Panama-dokumenten.

Nordea-aktien handlades 3,5 procent högre.

Stora rörelser syntes i New Wave, BE Group och Hexpol. New Wave belönades med en uppgång på 19 procent efter att bolaget levererat en omvänd vinstvarning. Rörelseresultatet för andra kvartalet blir preliminärt dryga 50 procent bättre än Inquiry Financials rådande analytikerförväntningar.

BE Group avancerade 16 procent efter att ha vänt till vinst på sista raden och fördubblat det bolaget betecknar som underliggande rörelseresultat.

Polymerbolaget Hexpol visade upp kvartalssiffror som inte föll marknaden i smaken. Resultatet före skatt på 463 miljoner kronor var knappt 7 procent sämre än förväntningarna. Aktien föll 12 procent.

Byggbolaget NCC hade klart bättre orderingång än väntat men bommade på resultatet till följd av utebliven lönsamhetsförbättring för byggverksamheten. Aktiereaktionen summerades till en nedgång om 1,2 procent.

BillerudKorsnäs rapporterade kvartalsutfall något över förväntan samtidigt som produktionen nu löper på bättre igen. ”Efter ett par bekymmersamma kvartal är vi nu på rätt spår igen och produktionen löper på enligt plan”, säger vd Per Lindberg i rapporten. Kartong- och papperstillverkarens aktie steg 7,2 procent.

Bland övriga nyheter erfar Dagens Industri att Ericssons huvudägare Investor och Industrivärden nu ska vara överens om att Hans Vestberg ska bort som vd för telekombolaget. Någon lämplig vd-ersättare är dock ej klar, enligt tidningen. Ericsson-aktien, som haft en svag start på veckan till följd av bland annat påstådda redovisningsfel, noterades upp 3,0 procent.

Konkurrensmyndigheter i EU gav ett godkännande till Mylans förvärv av bolaget. Godkännandet kommer dock tillsammans med ett krav om försäljningar av verksamheter i flera europeiska länder.

Vid slutet av dagen hade flera nya högstanoteringar noterats. Däribland i Probi upp 6,6 procent för dagen, Vitrolife som steg 4,0 procent och Thule som ställdes upp 2,5 procent.

SIX News
red@six.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s