SKF och Swedbank gick åt skilda håll

OMXS30 - 2016.07.21

Stockholmsbörsen gick tillbaka i en vikande tendens på torsdagen under ännu en rapporttung dag. I rampljuset stod SKF och Swedbank, vars aktiekurser tog motsatt riktning efter sina respektive rapporter. Utanför rapportfloden lät ECB som väntat penningpolitiken vara oförändrad.

SIX Generalindex var vid stängning 0,4 procent lägre vid 475 och OMXS30 var 0,4 procent lägre vid 1.382. Omsättningen uppgick till 14,5 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise.

Efter att ha rapporterat svagare resultat än väntat föll SKF 6,4 procent som torsdagens hittills klart högst omsatta aktie.

Kullagertillverkarens resultat före skatt i andra kvartalet blev 8 procent svagare än analytikerförväntningarna i Inquiry Financials konsensus och kvartalets organiska tillväxttapp på -4,4 procent i årstakt var värre än väntade -3,1 procent.

”SKF talar om en stabilisering i sina utsikter för det tredje kvartalet, men kvartalsvinsten i det andra kvartalet var en miss vilket tyder på att volym- och prispressen fortsatte”, summerade investmentbanken Jefferies enligt Dow Jones Newswires.

ABB steg 2,0 procent. Kraft- och automationsjättens justerade operativa resultat var bättre än väntat. Däremot missade man på orderingång och intäkter och uppger sig se en ökad utsiktsosäkerhet i spåren av Brexit.

ABB bekräftade även att man i början av oktober kommer presentera den strategiska översynen av Power Grids-divisionen, som det länge förekommit avyttringsspekulationer kring.

Swedbank steg 1,0 procent på ett delår där rörelseresultatet var 6 procent bättre än väntat. ”Intäktsraderna var något över förväntan medan de oljerelaterade kreditförlusterna var högre än prognostiserat”, skrev Nordeas analytiker om storbankskollegans rapport.

En annan rapportförlorare var Tele2 som trycktes ned 2,0 procent. Lönsamheten var sämre än väntat från ebitda-nivå och nedåt.

ECB bjöd inte på några överraskningar utan penningpolitiken lämnades oförändrad både vad gäller styrränta och obligationsköp. I september räknar ECB med att vara i en bättre sits att bedöma läget och då kommer man, om nödvändigt, att vidta ytterligare åtgärder,
heter det.

Dagens vinnare blev Betsson med en uppgång på 13 procent. Spelbolagets resultat inkom i linje med förväntning. Uppgången hade troligen mer att göra med förhoppningsfulla framtidskommentarer i kombination med insynsköp från ledningen.

Sämre gick det för Vitrolife som under gårdagen noterade nytt kursrekord. Aktien rekylerade i dag ned med 9,9 procent.

Försvarskoncernen Saab tappade 3,7 procent efter att ha bommat resultatförväntningarna. Bolaget skyllde resultatmissen på stora utvecklingskostnader i skolflygplansprojektet T-X med Boeing.

Hexpol föll ytterligare 7,7 procent efter rapportmissen i går. Flera analysfirmor har justerat ned sina rekommendationer för polymertillverkarens aktie.

Arcam sänktes 6,4 procent då 3D-printingbolaget vände till förlust
på rörelseresultatnivå och meddelade svag utveckling för
DiSanto-förvärvet inom traditionella implantat.

Sportamore stukades efter sin rapport med en nedgång på 9,2 procent. Den nätbaserade sportbutiken tog sig i senaste kvartalet upp till nollresultat men april månad ska ha varit försäljningsmässigt svag.

Profilgruppen ungefär fördubblade kvartalsresultatet och belönades med en uppgång på 8,4 procent.

Under morgondagen bjuds det på rapporter från bland annat Kinnevik, Skanska, SSAB, Swedish Match och Fingerprint Cards.

SIX News
red@six.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s