Verkstad tyngde börsen med Autoliv i botten

Stockholmsbörsen stängde strax under nollstrecket på fredagen, där återigen rapportbolagen stod i fokus. Sektormässigt hade verkstad en dålig dag med rapporttyngda Autoliv i botten. Vid en summering av veckan syns ett i stort sett stillastående index, jämfört med förra fredagen. Rapportperioden går från och med nästa vecka in i en betydligt lugnare fas under några veckor.

Capture

SIX Generalindex var vid stängning ned 0,3 procent till 473 och OMXS30 syntes 0,3 procent lägre vid 1.377. Omsättningen uppgick till 12,5 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise.

Mest omsatt aktie var Fingerprint Cards som i dag har lämnat siffror för andra kvartalet. Intäkterna kom in lägre än väntat men högre lönsamheten från bruttovinst och nedåt in högre, ställt mot förväntningarna i Inquiry Financials analytikerenkät. Biometribolaget snävade samtidigt intäktsprognosen för helåret 2016 något, med en ny mittpunkt som var strax under analytikerförväntningarna.

Avgående vd:n Jörgen Lantto säger till SIX att Fingerprint bedömer sig kunna hålla uppe sina marginaler framåt. I rapporten sade sig Fingerprint ha ”god visibilitet långt in i 2017 vad gäller vår position på marknaden”. Aktien steg 0,7 procent.

Stålbolaget SSAB hade den bästa kursutvecklingen bland börsdrakarna, +9,0 procent för A-aktien. Bolagets kvartalsresultat blev ungefär dubbelt upp mot analytikerförväntningarna, såväl på justerad som rapporterad nivå. Inför det innevarande tredje kvartalet spår man lägre leveranser men högre priser. En förklaring till de högre priserna i tredje kvartalet är att bolagets kundkontrakt, framför allt i Europa, successivt ersätts med nya och därmed får bolaget nytta av de tidigare uppgångarna i spotpriserna.

Bilsäkerhetsbolaget Autoliv föll brant med 7,8 procent efter sin delårsrapport som visade sämre omsättning och resultat, men framförallt lägre prognoser för helåret.

Byggjätten Skanskas senaste kvartal kom in på 2 procent lägre resultat före skatt än förväntat, och även byggmarginalen och koncernintäkterna missade målet. Orderingången var däremot något högre än väntat. Enligt Skanska har man än så länge inte känt av några Brexit-effekter i sin brittiska byggverksamhet. Skanska-aktien retirerade 4,8 procent.

Swedish Match rapporterade intäkter och resultat som var något bättre än väntat. Tobaksbolagets välbevakade snusmarginal var i linje med förväntningarna. Aktien steg 0,3 procent.

Capio rapporterade intäkter i linje med förväntningarna och ett resultat som var bättre än väntat. Vårdoperatören steg 2,1 procent.

Investmentbolaget Kinnevik gick ur andra kvartalet med ett substansvärde på 235 kronor per aktie. Aktien sjönk 0,7 procent.

I en kommentar till SIX lyfte Kinneviks vd Lorenzo Grabau fram noterade nätmodeinnehavet Zalandos framgångar, inklusive prognoshöjningen, kapitalanskaffningen i onoterade nätmodeinnehavet GFG, där Kinnevik får en starkare ställning som största ägare på en attraktiv värdering, samt värdeöverföringarna till aktieägarna på cirka 12 procent av börsvärdet.

Bland nuvarande utmaningar nämner Grabau de tuffare vinstutsikterna för ett antal tillväxtmarknadsinnehav, där Kinnevik ska fortsätta minska ned på antalet innehav, samt hur verksamhetsomställningar påverkar den mogna innehavstrion Millicom:s/MTG:s/Tele2:s tillväxt och marginaler i det korta loppet.

Besqab växte intäkter och ökade rörelsemarginalen enligt segmentsredovisningen. Bostadsbyggarens IFRS-resultat dock ned marginellt och antal sålda och produktionsstartade bostäder föll kraftigt. Aktien var oförändrad.

SEB:s analytiker byter fot i 3D-printingbolaget Arcam, som rapporterade i går. Det nya rådet från SEB är sälj, tidigare hade man behåll. Arcam har i dag tappat ytterligare 7,9 procent, efter att redan ha pressats under gårdagen på rapporten.

Handelsbanken byter fot i spelbolagen Betsson och Unibet till öka från tidigare minska. Unibet som lämnar rapport på onsdag i nästa vecka, åkte upp 3,5 procent, medan Betsson, som rapporterade i går och steg kraftigt, gav tillbaka 0,9 procent.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s