Leif Johansson ser teknikintresse som viktigare än teknikkunskaper för ny Ericsson-vd

Ericssons styrelseordförande Leif Johansson. Bild: SIX News

Leif Johansson. Foto: SIX News

Ericssons styrelseordförande väger teknikintresse tyngre än kunskaperna inom teknik, när bolaget söker en ny vd efter att tidigare vd Hans Vestberg tvingats lämna bolaget.

”Teknikkunskaper är inte avgörande, men teknikintresse är avgörande”, säger Ericssons styrelseordförande Leif Johansson till SIX News.

Leif Johansson påtalar även vikten av att en ny vd ska kunna ta fram en strategi och synliggöra den.

”Jag tror det gäller att hitta någon som har en bra förmåga att skapa helhetsbild i strategi. Uppenbart handlingskraftig, det måste man vara i sådana här bolag. Tålig måste man också vara i sådana här bolag. Sedan är det en fråga om att vaska ut en strategi som går att förklara både externt och internt”, säger Leif Johansson.

Däremot vill Leif Johansson inte ge några åtaganden för hur lång tid rekryteringen av en ny vd till Ericsson kommer att ta i anspråk.

”Vi ska se till att vi tar på oss den process och den tid som vi tycker att vi behöver”, säger Johansson och tillägger att ”jag har varit med för länge för att binda upp mig på sådana tidslinjer, men många månader i alla fall”.

Leif Johansson tycks däremot inte känna någon stress för att skynda fram tillsättandet av en ny vd på Ericsson med tanke på att Jan Frykhammar, i dag finanschef på Ericsson, har åtagit sig ansvaret att axla vd-rollen tills att en ny vd är på plats.

”Vi har en bra vd på plats som inte är kandidat för att bli permanent vd. Det innebär att vi har bra styrfart på bolaget att kunna exekvera på ett bra sätt. Sedan gäller det att hitta en ny vd. Men jag tror att det är en väldigt bra situation att göra det i det öppna nu”, säger Leif Johansson.

Sökprocessen för en ny vd skulle även kunna sträcka sig utanför bolag i telekomsektorn.

”Det viktigaste är att hitta rätt person med bra förutsättningar. Uppfattar man att man har rätt person så kan man i stort sett alltid utveckla kunskaper. Jag skulle ha sagt att man kan titta relativt brett, men kanske också att man ska titta i bolag med liknande internationell karaktär. Den här globaliteten i Ericsson bortser vi ofta ifrån som något litet. Att verkligen kunna vara chef för människor i 150 länder – det är ett rejält åtagande”, säger Leif Johansson.

Magnus Bernet
magnus.bernet@six-group.se
SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s