VD-avgång i Ericsson säkrade indexlyft i Stockholm

Stockholmsbörsen handlades till stigande kurser på måndagen. Uppgången leddes av Ericsson där besked kom om att vd Hans Vestberg får lämna bolaget med omedelbar verkan. Uppgången var bred och sträckte sig över de flesta sektorer, men mattades av något under eftermiddagen i samband med att USA-börserna inlett dagen med röda siffror.

SIX Generalindex var vid stängning 0,7 procent högre till 477 och OMXS30 var 0,6 procent högre vid 1.386. Omsättningen uppgick till 12,0 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise.

Graf: SIX Edge

Graf: SIX Edge

Ericssons vd Hans Vestberg lämnar sitt uppdrag med omedelbar verkan då styrelsen anser att det behövs en ny ledare. Finanschefen Jan Frykhammar blir tillförordnad vd. Aktien steg 1,5 procent som klart mest omsatta aktie på Stockholmsbörsen.

”Givet nuvarande marknadsläge och det ökade tempot i genomförandet av bolagets strategi, har styrelsen beslutat att tiden är rätt för en ny ledare att driva nästa fas i Ericssons utveckling”, kommenterade telekomjättens styrelseordförande Leif Johansson.

I rekryteringen av en ny vd uppgav Johansson att ett teknikintresse går före teknikkunskap hos nästa vd för bolaget.

”Teknikkunskaper är inte avgörande, men teknikintresse är avgörande”, säger Ericssons styrelseordförande Leif Johansson till SIX News.

Leif Johansson påtalade även vikten av att en ny vd ska kunna ta fram en strategi och synliggöra den.

”Jag tror det gäller att hitta någon som har en bra förmåga att skapa helhetsbild i strategi. Uppenbart handlingskraftig, det måste man vara i sådana här bolag. Tålig måste man också vara i sådana här bolag. Sedan är det en fråga om att vaska ut en strategi som går att förklara både externt och internt”, säger Leif Johansson.

SSAB klättrade 2,2 procent efter att flera banker höjt sina riktkurser för stålbolaget. Även BillerudKorsnäs och Boliden var råvarurelaterade vinnare och klättrade 0,8 respektive 0,9 procent.

Oljebolagen hade däremot en tung dag, pressade av ett fallande oljepris. Lundin Petroleum sänktes 1,4 procent, Enquest var ned 1,3 procent och Tethys Oil backade 0,4 procent.

Skanska avyttrar Skanska Installation till Assemblin för 225 miljoner kronor. Transaktionen ger inte upphov till någon väsentlig resultateffekt. Aktien ökade 0,9 procent.

Cavotec meddelade under morgonen att de fått orders inom Shore Power under första halvåret och under de första veckorna i tredje kvartalet värda 11,5 miljoner euro. Aktien höjdes 1,3 procent.

Viking Supply har fått en uppsägning av kontraktet för Njord Viking vilket medför ett intäktsbortfall på cirka 3,3 miljoner dollar under innevarande år. Aktien backade 1,2 procent.

På rekommendationsfronten har fyra analyshus justerat ned riktkursen för Autoliv efter fredagens rapport. Analysuppdateringarna tycktes gå marknaden obemärkt förbi och aktien klättrade 2,0 procent.

ABG Sundal Collier anser att kvaliteten vad gäller Fingerprint Cards intäkter och resultat var dålig i det andra kvartalet. Det skriver banken i en analys på måndagen där rekommendationen är kvar på sälj med 40 kronor i riktkurs. Aktien var för dagen upp 1,0 procent.

Flera bolag noterade nya kurshögsta nivåer. Däribland Coor upp 2,0 procent till 50 kronor, Indutrade som steg 1,9 procent till 180,50 kronor och Raysearch som noterade en uppgång för dagen på 2,8 procent till 140 kronor.

SIX News
red@six.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s