Högre kurser i Stockholm på onsdagen

bors160727

Stockholmsbörsen vann mark på onsdagen trots en avmattning mot slutet av handelsdagen. Investerarna inväntade uppgifter från USA där Federal Reserve under kvällen svensk tid kommer med ett penningpolitiskt besked. Även de stora Europabörserna pekade uppåt i varierande grad.

SIX Generalindex var vid stängning 0,4 procent högre vid 478 och OMXS30 steg 0,3 procent till 1.388. Omsättningen uppgick till 10,5 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise.

Japans premiärminister Shinzo Abe uppgav på onsdagen att landets stimulanspaket kommer att vara värt mer än 28 biljoner yen och regeringen kommer att besluta om det den 2 augusti.

Bland svensk statistik uppgick Konjunkturinstitutets barometerindikator, som sammanfattar företagens och hushållens syn på ekonomin samt ger en bild av det totala konjunkturläget, i juli till 102,2. Utfallet var något sämre än marknadens förväntan om 102,6 enligt SIX News enkät bland analytiker och ekonomer.

Den svenska handelsbalansen visade ett överskott på 1,8 miljarder kronor i juni, enligt preliminära beräkningar från SCB. Marknaden hade räknat med ett överskott på 1,3 miljarder kronor.

I övrigt riktar marknaden fokus på kvällens penningpolitiska besked ifrån den amerikanska centralbanken Federal Reserve som väntas lämna styrräntan oförändrad.

Unibet redovisade ett nettoresultat för det andra kvartalet som var lägre än analytikernas förväntningar. Bidragande till det lägre resultatet var att spelbolaget ökade sina rörelsekostnader rejält under kvartalet jämfört med motsvarande period ifjol. Rapporten fick ett svagt mottagande på marknaden och aktien sänktes 5,9 procent.

Åt andra hållet gick Alimak som hissades upp 16 procent. Bygg- och industribolagets resultat och omsättning för det andra kvartalet kom in strax över analytikernas förväntningar. Jämfört med motsvarande period ifjol ökade resultatet kraftigt.

Bilias resultat efter skatt i det andra kvartalet uppgick till 193 miljoner kronor, jämfört med 297 miljoner ifjol. Vidare spår bolaget en något bättre efterfrågan under det tredje kvartalet, jämfört med samma period 2015. Aktien steg 3,3 procent till en ny kurshögsta nivå för aktien vid 220,50 kronor.

Flera andra bolag noterade nya kurshögsta nivåer för sina aktier. Däribland Sagax som steg 1,5 procent till 84,75 kronor och Saab som stärktes 0,5 procent till 291,20 kronor

Hotellbolaget Rezidor presenterade kvartalsresultat ungefär i linje med motsvarande period ifjol. Bolagets vd Wolfgang M. Neumann fastslog i rapporten att bolaget fortsätter att vinna marknadsandelar i en utmanande omvärld. Aktien ökade 1,1 procent.

Ett fallande oljepris satte press på oljebolagen. Lundin Petroleum backade 1,2 procent, Enquest trycktes ned 1,3 procent och Shamaran Petroleum sänktes 2,8 procent.

G5 Entertainment och redovisade ett kraftigt ökat nettoresultat ställt mot fjolåret. Aktien höjdes 8,5 procent.

Även Kambi redovisade ett ökat resultat för det andra kvartalet. Marknaden tycktes dock förvänta sig mer av rapporten och aktien sjönk 2,4 procent.

SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s