Astrazeneca mot strömmen på börsen

Kurserna på Stockholmsbörsen föll tillbaka på torsdagen och följde därmed tendensen som sågs på de större börserna ute i Europa och i den inledande handeln på Wall Street. Sektormässigt gick defensiva hälsovård starkast, medan cykliska papper hade det tuffare i dag.

Capture

SIX Generalindex var vid stängningen 0,3 procent lägre vid 477 medan OMXS30 föll 0,4 procent till 1.382. Omsättningen uppgick till 10,8 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise.

De europeiska marknaderna smälte i dag gårdagskvällens information från Federal Reserve som vid sitt penningpolitiska möte som väntat lämnade styrräntan oförändrad.

Enligt SEB:s morgonbrev innehöll beskedet dock några positiva ändringar i beskrivningen av ekonomin som gör att dörren för en höjning står öppen och Handelsbanken kategoriserar beskedet som något hökaktigt.

Läkemedelsjätten Astrazeneca, som är omgärdad av uppköpsspekulationer, låg högt upp på vinnarlistan för storbolagen med en uppgång på 7,0 procent efter att ha redovisat siffror för det andra kvartalet.

Det rapporterade resultatmåttet bommade, med förlust på sista raden tyngt av omstruktureringskostnader. Låter man istället läkemedelsjätten själva framhäva sitt justerade vinst per aktie-mått Core EPS har det som AstraZeneca anser vara dess kärnverksamhet levererat 5,1 procent starkare än analytikerförväntningarna i Inquiry Financials enkät.

Gruvbolaget Lundin Mining gjorde i andra kvartalet en förlust på sista raden till följd av en stor nedskrivning av värdet på Tenke-gruvan i Kongo. På intäktssidan var man något svagare än väntat men när man själv tillåts göra justeringar av rörelseresultatet var detta bättre än väntat.

På telefonkonferensen sade ledningen att utdelningar är att föredra framför aktieåterköp. Ledningen meddelade också att man inte kunde svara på några frågor gällande bolagets planer för Tenke eftersom man fortfarande utvärderar alla alternativ. Bolaget har fram till 15 september förköpsrätt till Freeport McMoRans 56 procentiga innehav i Tenke.

Aktien avancerade 2,7 procent till 35,66 kronor efter att i dag ha noterat en ny årshögstanotering vid 36,15 kronor.

Omsorgsbolaget Attendo steg 3,1 procent efter att ha redovisat siffror för det andra kvartalet som slog analytikernas förväntningar både sett till lönsamhet och organisk tillväxt. Vd Henrik Borelius ser fortsatt tillväxt framåt.

Dagens vinnare var Precise Biometrics som rusade 23 procent efter att ha ingått i ett licens- och distributionsavtal med den amerikanska telekomleverantören Qualcomm.

”Precise har under de senaste tolv månaderna tecknat ett dussintal licensavtal i Asien men i morse meddelade bolaget det största genombrottet av dem alla då ett avtal tecknats med Qualcomm”, skrev ABG Sundal Collier i en kommentar.

Sektorkollegan Fingerprint Cards var för dagen ned 2,4 procent.

Teknikbolaget Tobii minskade kvartalsförlusten något medan omsättningstillväxten stannade på +9 procent jämfört med fjolårskvartalet. Enligt vd Henrik Eskilsson präglades kvartalet av satsningar på produktutveckling. Aktien sänktes 8,5 procent.

Hoist Finance ökade 3,5 procent efter att ha mer än fördubblat resultatet på sista raden under andra kvartalet.

Fordonsunderleverantören Autoliv tog stryk under eftermiddagen och stängde ned 3,8 procent. Större delen av nedgången kom efter att handeln på Wall Street inletts på eftermiddagen. På Wall Street föll fordonstillverkaren Ford rejält efter att hissat varningsflagg för bolagets helårsutsikter.

Efter gårdagens rapport har i dag två analyshus skruvat upp sina respektive riktkurser för bygghisstillverkaren Alimak. Aktien föll dock tillbaka 2,7 procent, efter att ha höjts hela 16 procent under gårdagen.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s