Få överraskningar i Astrazenecas Q2-rapport

Astrazenecas vd Pascal Soriot. Källa: SIX News

Astrazenecas vd Pascal Soriot. Foto: SIX News

Astrazenecas rapport för det andra kvartalet 2016 föranledde inga större överraskningar för de som följer läkemedelsbolaget. Sammantaget var rapporten i linje med förväntningarna.

Resultatet per aktie för kärnverksamheten inkom vid 0,83 dollar. Det var 5,1 procent över förväntningarna enligt Inquiry Financials konsensus vid 0,79 dollar. På rapporterad nivå tyngdes resultatet av omstruktureringskostnader som under det första halvåret 2016 summerade till 463 miljoner dollar.

Helårsprognosen för 2016 upprepades där resultatet per aktie för kärnverksamheten väntas gå ned med ett lågt till medelhögt ensiffrigt tal vid oförändrade valutakurser (CER). Även intäkterna väntas backa under året med ett lågt till medelhögt ensiffrigt tal.

Sett till enskilda läkemedel överträffade magsårsläkemedlet Nexium förväntningarna med en försäljning på 562 miljoner dollar. Här låg förväntningarna på 458 miljoner dollar. En analytiker ger dock en möjlig förklaring till avvikelsen.

”Nexium är positivt påverkad av justeringar för rabatter i USA. Vi såg också Glaxosmithkline prata om det igår under sin telefonkonferens”, säger en analytiker till SIX News.

Kolesterolsänkaren Crestor inkom å andra sidan med en försäljning på 926 miljoner dollar. Det var under förväntningarna vid 1.062 miljoner dollar, för läkemedlet som från och med kvartal två i år möter konkurrens från generika i USA efter att patentet löpt ut.

”Crestor är mycket svag, men det kompenseras av royalty från generikatillverkare i USA under de första två månaderna i USA”, säger analytikern.

Inkluderas de 89 miljoner dollar som Astrazeneca redovisar bland andra operativa inkomster för royalty från generikatillverkare i USA blir siffran i stället 1.015 miljoner dollar, drygt 4 procent under konsensus.

Blodproppshämmaren Brilinta/Brilique som ingår bland Astrazenecas tillväxtplattformar slog förväntningarna med en försäljning på 214 miljoner dollar. Det väntade värdet låg på 202 miljoner dollar.

Astrazeneca går under de kommande 12-18 månaderna in i en nyhetsintensiv period för läkemedelsbolagets forskningsportfölj inom immunonkologi. Först ut är Hawk-studien inom huvud- och halscancer som väntas komma med resultat under det fjärde kvartalet i år. Detta är dock en smalare indikation än efterföljande studier inom lungcancer och är underlag för en möjligt accelererat godkännande. Det riktiga testet av Durvalumab, som beskrivits som en hörnsten för Astrazenecas utveckling inom immunterapi, kommer därför först under det första halvåret 2017 då resultat från Mystic- och Arctic-studien väntas för behandling av icke småcellig lungcancer.

Mystic- och Arctic-studierna omfattar kombinationsbehandlingar med Durvalumab och Tremelimumab. Enligt Astrazenecas medicinska chef Sean Bohen ser bolaget en potential för att bli ledare inom området för kombinationsbehandlingar inom immunonkologi för ett flertal olika cancerformer.

Astrazeneca noterade vid 14-tiden på rapportdagen en uppgång på 2,8 procent till 555 kronor.

Magnus Bernet
magnus.bernet@six-group.se
SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s