Bankledd uppgång kom av sig, OMXS30 -0,5%

CaptureKurserna på Stockholmsbörsen inledde augusti månad på plus men ett par timmar in i handelsdagen hade index vänt till minus där det höll sig kvar fram till stängning. Det var i linje med den utveckling som noterades i Europa.

SIX Generalindex hade vid stängning tappat 0,4 procent till 476 medan OMXS30-index stod 0,5 procent lägre vid 1.379. Omsättningen var 10,5 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på alternativa handelsplatser så som Bats, Chi-X och Turquoise. Genomsnittsomsättningen på Stockholmsbörsen ligger vanligen omkring 13-15 miljarder.

Så här första arbetsdagen i en ny månad fylldes nyhetsflödet med inköpschefsindex från många av världens hörn. Den svenska indexnoteringen kom in vid 55,4 i juli. Utfallet kan jämföras med reviderade 52,9 i juni samt marknadens förväntningar om 52,4, enligt SIX News enkät.

Ute i Europa var utfallen på de flesta håll i linje med de preliminära utfallen från förra veckan. Kinas officiella index klev dock ned under 50-strecket, vilket indikerar ekonomisk tillbakagång. Den amerikanska motsvarigheten enligt ISM, som nådde marknaden under eftermiddagen, kom in lägre än både marknadens förväntan och föregående månads utfall.

På svenskt börsgolv inledde samtliga fyra storbanker på plus, men när slutsignalen ljöd var det mer blandad kompott. Stödet kom initialt från fredagens stresstest av europeiska banker som visade på god motståndskraft mot finansiella chocker.

Swedbank steg 1,1 procent för dagen medan Handelsbanken, Nordea och SEB stängde mellan 0,1-0,7 procent lägre.

Vidare bland storbolagen som tyngde OMXS30-indexet fanns H&M, ned 0,7 procent, Ericsson, ned 1,4 procent, och Assa Abloy som tappade 1,2 procent.

Oljepriserna tyngdes av fortsatt oro om överutbud. Därtill har världens största oljeexportör Saudi Aramco sänkt priset på olja för leverans till Asien, rapporterade Bloomberg.

Bland svenska oljeaktier noterades Enquest 4,6 procent lägre medan Lundin Petroleum steg 0,4 procent.

Mycronic meddelade förvärv av 75 procent av aktierna i Shenzhen Axxon Automation för en köpeskilling om cirka 430 miljoner kronor, finansierat genom egen kassa. Därtill har man avtalat om att förvärva resterande del av aktierna i bolaget i två steg. Axxon omsatte under 2015 cirka 150 miljoner kronor med en rörelsemarginal överstigande 20 procent. Mycronic avancerade 3,8 procent.

Guldbolaget Lundin Golds resultat efter skatt blev -12 miljoner dollar för andra kvartalet 2016, vilket kan jämföras med -16 miljoner ifjol. Aktien backade 0,3 procent.

SvD Börsplus ser en avkastningspotential på drygt 20 procent i Dometic och ger rekommendationen köp för bolaget som tillverkar kylskåp till husbilar, husvagnar och andra fordon. Aktien steg 0,7
procent.

Diamyd Medical rusade 36 procent. I en artikel i Svenska Dagbladet uppgav bolagets vd Ulf Hannelius att förhoppningen är att bolagets vaccin, ensamt eller i kombination med andra läkemedel, ska förhindra eller fördröja att patienterna blir sjuka i diabetes.

Index           Senast I dag %  I år %

SIX Generalindex       476   -0,4   -2,2
OMX Stockholm 30       1379   -0,5   -4,7
SIX Return index       923   -0,4   +1,2
SIX Sverige cykliskt 15    442   -0,3   +9,2
SIX Sverige defensivt 15   529   +0,0   +0,0
SIX Volatilitetsindex    16,2   -1,1   -9,6

SIX Finans          651   -0,2   -6,4
SIX Hälsovård         431   -0,0   +3,2
SIX Industri         624   -0,8   +6,9
SIX IT            197   -0,1   -0,1
SIX Konsumentvaror      1312   -0,5   -4,2
SIX Råvaror          340   -0,6  +16,1
SIX Telekommunikation     228   -0,5  -15,3
SIX Tjänster         1275   +0,3   -7,7

SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s