Europeisk bankoro tyngde Stockholmsbörsen

bors160802

Stockholmsbörsen föll på tisdagen då en riskaversion stammande från i huvudsak banksektorn svepte över Europa. Stoxx 600 sektorindex för banker föll med 3,2 procent.

SIX Generalindex var vid stängning 1,3 procent lägre vid 470 medan OMXS30 var 1,5 procent lägre vid 1.359. Omsättningen uppgick till 10,9 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise. Vanligtvis ligger omsättningen på Stockholmsbörsen kring 13-15 miljarder.

Banksektorn var ett sänke i den europeiska handeln, särskilt i Italien där Monte Paschi föll 15,1 procent, Unicredit 8,3 procent och BPM 9,2 procent. Skulle samma prissättning på dåliga lån som tillämpas i räddningen av Monte Paschi, tillämpas för andra italienska banker skulle flera av dem behöva ta in nytt kapital, bedömde förvaltare som Financial Times talat med. Utanför Italien föll tyska Commerzbank med 9,2 procent efter en svag rapport.

I Sverige, vars banker klarade sig ganska bra i de europeiska stresstesterna, var det inte fullt lika dystra miner, bankerna var ned i linje med den bredare marknaden. Nordea backade 1,7 procent, Swedbank 1,7 procent, SEB 2,0 procent och Handelsbanken 1,0 procent.

Tisdagen var annars för svenskt bolagsvidkommande ganska nyhetsfattig. Rapportperioden tar en liten paus efter några intensiva veckor i juli till att eftersläntrarna börjar rapportera från nästa vecka.

Det noterades dock att 94 procent av Medas aktieägare har accepterat budet från Mylan som därmed förklarade sitt bud ovillkorat. Mylan kommer nu att påkalla tvångsinlösen av återstående aktier och verka för en avnotering av Meda. Budet, som består av en fyra femtedelar kontanter och en femtedel aktier, var vid stängning värt drygt 162 kronor. Meda stängde 1,7 procent lägre vid 158 kronor.

Diamyd Medical fortsatte att stiga, om än i något blygsammare takt än de senaste tre dagarna. Aktien var upp 2,6 procent vid stängning. Bolaget meddelade att dotterbolaget Cellaviva blir återförsäljare av en stamcellsprodukt framtagen av amerikanska Stembiosys.

Autoliv handlades lägre efter att den amerikanska handeln inletts vid halv fyra. Aktien drogs med ned av GM, Ford och FCA som föll efter att ha redovisat svaga försäljningssiffror för juli. Aktien stängde 3,0 procent lägre.

UBS inledde bevakningen av polymerbolaget Hexpol med en köprekommendation och en riktkurs på 100 kronor. Hexpol steg 0,9 procent.

UBS drog även ned rekommendationen för Coor till neutral från köp. Coor tappade 1,8 procent.

SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s