Nedgång för tredje dagen i rad

Capture

Stockholmsbörsen fortsatte ned på onsdagen och noterade också en sämre utveckling än de ledande Europabörserna. Den svenska aktiemarknaden har därmed backat under augustis samtliga tre avverkade handelsdagar. Fastighetssektorn gick svagt efter en kvartalsrapport från Wallenstam som inte föll marknaden i smaken.

SIX Generalindex var vid stängningen 0,6 procent lägre vid 467 medan OMXS30 var 0,5 procent lägre vid 1.352. Omsättningen uppgick till måttliga 9,4 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise.

”Se upp för börshösten. Undervikta aktier under kommande månader.”, skriver Dagens Industris börskrönikör Henrik Mitelman och spår att svag ekonomisk tillväxt och risken för att Donald Trump blir amerikansk president kommer att kyla ned börserna.

Wallenstam backade 3,7 procent trots att förvaltningsresultatet kom in drygt 5 procent bättre än analytikernas konsensus. Resultatet för kvartalet på sista raden kunde däremot inte leva upp till samma nivå som för ett år sedan.

Flera andra fastighetsbolag hade också en svag kursutveckling. Balder backade 1,2 procent, Castellum 1,5 procent och Wihlborgs 1,9 procent.

Finansrelaterat fortsatte att gå svagt där samtliga svenska storbanker kläddes i röda siffror. Nordea, SEB och Swedbank var alla ned mellan 0,1 och 0,3 procent.

Oljebolaget Lundin Petroleums ebitda-resultat överträffade analytikerförväntningarna från Inquiry Financial med 13,8 procent för det andra kvartalet.

Vissa förseningar vid Edward Griegfältet har dock medfört att Lundin Petroleums borrprogram förskjutits något. Resultaten från fältet ska dock fortsätta att överträffa bolagets förväntningar. Sannolikt väntas förseningarna i borrprogrammet dock innebära att produktionen för andra halvåret 2016 hamnar i nedre delen av bolagets prognos mellan 65.000-75.000 fat oljeekvivalenter per dag i genomsnitt. Aktien var ned 1,4 procent.

Nettoorderingången för tunga lastbilar (class 8) i Nordamerika uppgick till 10.500 fordon i juli 2016, enligt preliminär statistik från ACT Research. Det var en nedgång från 13.100 i juni och 14,224 i maj. Volvo-aktien backade 1,4 procent.

Sobi gick mot strömmen och avancerade 1,9 procent med stöd från uppköpsuppgifter gällande bolagets amerikanska partner Biogen. Enligt Wall Street Journal har Biogen tilldragit sig uppköpsintresse från såväl Merck som Allergan.

Forskningsbolaget Lidds har erhållit patentgodkännande, Notice of Allowance, från patentverket i Kanada avseende Nanozolid. Samtliga patentfamiljer är redan godkända i USA och i Kanada har härmed tre av fyra ansökta patent fått godkännande. Aktien tog sig upp 5,7 procent på First North.

SIX News

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s