Securitas på nya rekordnivåer efter rapport

OMXS30 - 2016.08.04

Kurserna på Stockholmsbörsen stängde torsdagens handel i klart positivt territorium med råvaror och IT i topp. I flödet återfanns penningpolitiskt besked från den engelska centralbanken, samt delårsrapporter från bland annat Nokia och Securitas.

I övriga Europa syntes breda uppgångar, samtidigt som kurserna i Asien handlades högre. Vid öppningen i USA noterades dock lägre kurser där samtliga tre stora index föll tillbaka.

SIX Generalindex var vid stängning 1,0 procent högre vid 472 medan OMXS30 var 1,0 procent högre vid 1.366. Omsättningen uppgick till 10,6 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise. Vanligtvis ligger omsättningen på Stockholmsbörsen kring 13-15 miljarder.

Englands centralbank, Bank of England valde i dag att sänka styrräntan med 25 punkter, till 0,25 procent samtidigt som tillgångsköpen utökades. Räntesänkningen var väntad, enligt de flesta bedömare, medan majoriteten av deltagarna i Reuters enkät hade räknat
med oförändrade tillgångsköp.

Nordeas bedömning är att styrräntan kommer att sänkas ytterligare en gång innan årets slut, men att obligationsköpsprogrammet inte kommer att utökas igen – sett till att prognosen om endast en mild recession i den brittiska ekonomin visar sig stämma.

Securitas avancerade 4,8 procent efter sin rapport till 143,70 kronor, och handlades under dagen på nya all-time high nivåer. Den tidigare rekordnivån om 148,52 kronor per aktie noterades i mars månad under år 2000.

Securitas resultatet före skatt i kvartalet på 900 miljoner kronor inkom 4,9 procent över förväntningarna från Inquiry Financial vid 858 miljoner. Även den organiska tillväxten på +8 procent var högre än det väntade värdet på +6,4 procent.

Nokia höjde målet om årliga besparingar från 900 miljoner till 1,2 miljarder euro 2018 i sin delårsrapport för det andra kvartalet. Därtill höjdes marginalmålet för affärsområde Networks 2016.

Vad gällde resultaträkningen nådde varken intäkterna eller resultat per aktie, icke IFRS, riktigt upp till Inquiry Financials analytikerkonsensus i det andra kvartalet.

UBS uppger i en kommentar efter rapporten att den nya prognosen för Networks inte var speciellt stark med tanke på var konsensus låg. Den nya prognosen ligger i ett intervall på 7-9 procent jämfört med tidigare prognosen om över 7 procent. Konsensus låg samtidigt enligt Inquiry Financial på 8,8 procent. Aktien backade 1,7 procent.

Haldex var oförändrad vid 140,25 kronor efter att bolaget mottagit ett nytt bud. Styrelsen rekommenderar enhälligt det nya budet från ZF Friedrichshafen på 100 kronor per aktie. SAF Holland har tidigare bjudit 94,42 kronor per aktie.

Heba sänkte i samband med delårsrapporten sin resultatprognos för helåret 2016. Förvaltningsresultatet för året bedöms nu bli i nivå med utfallet för 2015 som låg på 120 miljoner kronor. I den tidigare prognosen bedömdes förvaltningsresultatet för året bli bättre än föregående år. Aktien stängde 1,3 procent lägre.

Lundin Petroleum, som backade under gårdagen efter sitt rapportsläpp steg i dag 6,1 procent. Både Danske Bank och DNB Markets höjde sina rekommendationer från behåll till köp, samtidigt som TD Securities höjde sin rekommendation från minska till behåll vilket gav stöd åt aktien.

Rezidors vd Wolfgang M. Neumann har ökat sitt innehav i bolaget med drygt 17.500 aktier, vilket fick aktien att stiga med 1,4 procent.

Nasdaq Stockholm har efter dialog med Nordic Mines beslutat att tillfälligt observationsnotera Nordic Mines aktie på grund av att bolagets likviditet ej är tillräcklig för nästkommande tre månader. Aktien rasade 12 procent.

SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s