Amerikansk arbetsdata gav stöd

OMXS30 - 2016.08.05

Kurserna på Stockholmsbörsen stängde veckans sista handelsdag i klart positivt territorium där stöd kom från amerikansk sysselsättningsstatistik som offentliggjordes under eftermiddagen. Bästa sektor för dagen var konsumentvaror och tjänster, medan industri och råvaror noterade den svagaste utvecklingen.

I Europa steg börserna på bred front och i USA har marknaderna öppnat klart högre. I Asien var utvecklingen på fredagen dock mer oregelbunden där investerare agerade avvaktande inför den amerikanska statistiken.

SIX Generalindex var vid stängning 1,0 procent högre vid 477 medan OMXS30 var 1,0 procent högre vid 1.379. Omsättningen uppgick till 9,6 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise. Vanligtvis ligger omsättningen på Stockholmsbörsen kring 13-15 miljarder.

Sysselsättningsstatistiken för juli månad i USA kom in långt över analytikernas förväntningar. Antalet arbeten ökade med 255.000 under månaden där förväntningarna låg på en ökning om 180.000 arbeten. Arbetslösheten uppgick till 4,9 procent för månaden gentemot ett förväntat utfall på 4,8 procent.

Astrazeneca, som handlades i negativt territorium under förmiddagen, fick fart efter lunchtid och stängde 1,4 procent högre. Stöd kom från att bolagets amerikanska konkurrent Bristol Myers misslyckats med en immunterapistudie i sen forskningsfas mot
lungcancer.

Guldbolaget Lundin Gold har nått en överenskommelse med regeringen i Ecuador kring guldprojektet Fruta del Norte i Ecuador. Bolaget har även fått sin ”draft IPA” godkänd av regeringen i landet. Aktien steg 1,1 procent.

Finansrelaterat var bland dagens bäst presterande sektorer där samtliga storbanker återfanns på plus. SEB, Nordea, Swedbank och Handelsbanken var upp mellan 0,7-1,5 procent.

Oljerelaterat gick dock svagt i väntan på kvällens statistik över aktiva olje- och gasriggar i Nordamerika. I sektorn backade Lundin Petroleum 0,6 procent trots att både Barclays och Macquire höjt sina riktkurser för bolaget.

Dagens Industri har fortsatt sin granskning av Karo Pharmas ordförande och huvudägare Anders Lönners många ersättningar för bolaget. För det kortfristiga lån på 67 miljoner kvitterar Lönner ut en ränta på 10 procent har tidningen grävt fram ur ett prospekt.
Aktien stängde 2,5 procent lägre.

Securitas fortsatte sin resa uppåt och steg 0,8 procent efter gårdagens rapport.

Lucara Diamond gjorde en vinst på 46 miljoner dollar i det andra kvartalet, en mångdubbling jämfört med i fjol, och sänkte därutöver kostnadsprognosen för Karowe-gruvan. Aktien stängde oförändrad.

Swedol offentliggjorde villkoren i den sedan tidigare aviserade nyemissionen på drygt 300 miljoner kronor. Tio befintliga aktier ger rätten att teckna tre nya för 16,25 kronor styck. Aktien avancerade 1,2 procent.

SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s