Banker och råvaror ledde uppgång på Stockholmsbörsen

börs160808

Stockholmsbörsen inledde handelsveckan med uppgångar under måndagen, stödd av starka sektorer som råvaror, banker och industri. Rapportaktuella Hexagon lyckades inte charma marknaden.

SIX Generalindex var vid stängning 0,4 procent högre vid 478 medan OMXS30 var 0,5 procent högre vid 1.386.

Omsättningen uppgick till 8,9 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise. Vanligtvis ligger omsättningen på Stockholmsbörsen kring 13-15 miljarder.

Hexagon backade 2,4 procent som börsens mest omsatta aktie. Bolaget rapporterade ett kvartalsresultat i linje med förväntningarna, både när det gäller organisk tillväxt och lönsamhet, för det andra kvartalet. Nedgången bör ses i ljuset av att aktien har gått väldigt starkt den senaste tiden, upp runt 12 procent från början av juli, och svaga utsikter för den olje- och gasrelaterade verksamheten i PP&M, uppger en analytiker för SIX News.

SAS redovisade på förmiddagen trafiksiffror för juli som visade att antalet passagerare var rekord för juli och kabinfaktorn var den högsta någonsin, enligt bolaget. Aktien lyfte 10 procent.

ICA Gruppen backade 0,8 procent. Marknaden lät sig inte imponeras av juliförsäljningen i de svenska ICA-butikerna som steg med 0,9 procent. I jämförbara butiker var ökningen 0,6 procent.

It- och medicinteknikbolaget Sectra har tecknat ett avtal med en amerikansk inköpsorganisation för sjukhus. Potentialen i avtalet är svår att uppskatta, uppgav bolagets vice vd Marie Ekström Trägårdh för SIX, men marknadsföringsvärdet är stort. Aktien steg 3,0 procent.

Evolution Gaming har tecknat ett avtal med Ritz Club om att förse Ritz med live-casino. Därtill köprekommenderades bolaget av Börsveckan. Aktien steg 9,5 procent.

Utöver Evolution lämnade Börsveckan köprekommendationer för Nobina, Bahnhof, Hoist, Intrum Justitia, Dedicare och GHP. Ganska stora uppgångar noterades för alla bolag utom Intrum som var ned något. Allra bäst gick Dedicare +13 procent, GHP +11 procent och Bahnhof +6,9 procent.

Stockholmsbörsen har nu satt datum för sista handelsdag i Meda till den 23 augusti, som avnoteras till följd av budet från Mylan.

På makrosidan visade SEB:s boprisindikator på stigande trend i augusti, efter två månader med nedgångar. Av de tillfrågade hushållen tror 61 procent på stigande priser under det kommande året, vilket kan jämföras med 57 procent förra månaden. Andelen som tror på sjunkande priser var 14 procent.

SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s