Fortsatt positivt på Stockholmsbörsen

börsen9augKurserna på Stockholmsbörsen steg för fjärde dagen i rad och på tisdagen fick aktiemarknaden bland annat stöd av högre oljepriser. Uppgången var bred men verkstäderna tog täten på den optimistiska marknaden.

SIX Generalindex var vid stängningen 1,7 procent högre vid 487 medan OMXS30 var 1,9 procent högre vid 1.411. Omsättningen uppgick till 12,3 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise.

”Det känns som att börsen är osårbar mot dramatiska händelser och att investerarna i stället ser ett köpläge när det sker en dipp på börsen”, säger Peter Malmqvist, chefsanalytiker på Remium, till SvD Näringsliv.

Aktiemarknaden fick under dagen stöd av högre oljepriser. Brentoljan kostade 45,20 dollar per fat vid tiden för Stockholmsbörsens stängning.

På platsen som den mest omsatta aktien stod Fingerprint Cards, upp 1,4 procent. I en intervju med Dagens Industri säger den nytillträdde vd:n Christian Fredrikson att det finns många tillväxtområden för bolaget framöver och att man ska nu öka takten för att bredda verksamheten och få fler ben än sensorer till mobiler att stå på.

”Det finns otroliga tillväxtmöjligheter inom andra områden”, säger Christian Fredrikson till tidningen.

Verkstad var ett klart draglok under den starka börsdagen. Alfa Laval avancerade 4,4 procent, Atlas Copco 2,4 procent och SKF 4,0 procent.

Astrazeneca handlades ned 1,3 procent. Bolagets fas III-studie med selumetinib i kombination med docetaxel, som andra linjens behandling av lokal avancerad eller metastaserad icke-småcellig lungcancer med KRAS-mutationer, nådde inte upp till det primära effektmåttet. En besvikelse enligt bolagets globala medicinska chef, Sean Bohen, efter att den föregående fas II-studien visat på lovande aktivitet.

Fortsatt inom samma sektor tappade Sobi 4,3 procent. Vd Geoffrey McDonough har sålt 300.000 aktier av privata finansiella skäl, skriver Sobi i ett pressmeddelande.

Sobi fick sällskap på förlorarlistan av Moberg Pharma, ned 3,6 procent. Investerarna tycktes inte imponerade av Moberg Pharmas resultatökning i det andra kvartalet. I kvartalet fick man stor hjälp av reavinster från varumärkesförsäljningar.

Raysearch meddelade en order från ett belgiskt universitetssjukhus. Aktien steg 3,4 procent.

Resurs Holding presenterade ett nettoresultat om 240 miljoner kronor för det andra kvartalet, jämfört med 155 miljoner motsvarande period föregående år. Aktien klättrade 4,3 procent.

Hexagons rapport, som kom till marknaden på måndagen, följdes i dag upp med några riktkursändringar. Både Carnegie och Goldman Sachs drog upp sina riktkurser. Carnegie upprepade sitt köpråd och Goldman Sachs lät sin neutrala rekommendation kvarstå. Hexagon handlades upp 4,6 procent.

Vidare på rekommendationsfronten har ABG Sundal Collier höjt rekommendationen för Telia till köp, från tidigare behåll. Samtidigt justeras riktkursen ned från 46 kronor per aktie till 43 kronor. Aktien steg 1,7 procent till 39,44 kronor.

Jefferies tog upp Kinnevik till bevakning med rekommendationen behåll och 194 kronor i riktkurs. Aktien var ned 0,5 procent vid 213,40 procent.

Black Earth Farming verkar vara det nya svarta för placerare med matjord i fickorna. Aktien rusade 14,1 procent efter att handeln med depåbeviset återupptagits vid 11-tiden. Bolaget släppte under förmiddagen uppgifter om att man för samtal om en betydande försäljning av mark och tillgångar i Ryssland.

SAS-aktien fortsatte upp med 2,7 procent i spåren av måndagen starka trafiksiffror.

Index                      Senast  I dag %   I år %

SIX Generalindex              487     +1,7     -0,1
OMX Stockholm 30             1411     +1,9     -2,5
SIX Return index              943     +1,7     +3,4
SIX Sverige cykliskt 15       451     +2,1    +11,7
SIX Sverige defensivt 15      536     +1,1     +1,2
SIX Volatilitetsindex        14,6     -4,8    -18,2

SIX Finans                    668     +1,7     -3,8
SIX Hälsovård                 434     +0,0     +3,8
SIX Industri                  639     +2,0     +9,5
SIX IT                        202     +3,0     +2,7
SIX Konsumentvaror           1337     +1,8     -2,4
SIX Råvaror                   349     +1,2    +19,3
SIX Telekommunikation         229     +1,0    -15,0
SIX Tjänster                 1300     +1,1     -5,8

SIX News
red@six.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s