Hälsosam nedrekyl på aktiemarknaden

Capture

Stockholmsbörsen avslutade dagen i moll, i linje med de ledande börserna i Europa. Därmed nådde uppgångsrallyt som varat i fyra dagar i rad sitt slut. Få sektorer höll sig ovan nollstrecket och sämst gick det för hälsovårdssektorn.

SIX Generalindex var vid stängning 0,3 procent lägre vid .485 medan OMXS30 var 0,4 procent lägre vid 1.406. Omsättningen uppgick till 10,2 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise. Vanligtvis ligger omsättningen på Stockholmsbörsen kring 13-15 miljarder.

Den svenska klädhandeln sjönk med 7,3 procent i juli, enligt siffror från Svensk Handel. Utfallet ska ställas mot starka fjolårssiffror då juliförsäljningen 2015 steg med 13,1 procent. Augustiförsäljningen väntas dock bli positiv då fjolårsutfallet var negativt, menar Svensk Handel. På måndag redovisar klädjätten H&M sin juliförsäljning och som förrätt kommer tyska klädkedjan Zalando med sitt delårsresultat imorgon, torsdag.

H&M handlades närmast oförändrat som börsens näst mest omsatta aktie. I toppen låg handlarfavoriten Fingerprint Cards, upp 2,0 procent, vars sektorkollega norska Idex släpper delårsrapport imorgon.

Kvar på statistikfronten sjönk den svenska industriproduktion preliminärt med 1,4 procent i årstakt i juni. Jämfört med månaden innan var produktionen ned med -0,4 procent, enligt SCB. Analytiker hade räknat med en årstakt om +1,9 procent och en månadstakt på -0,2 procent, enligt SIX News enkät.

Hälsovårdssektorn gick sämst för dagen. I sektorn backade bland annat Astrazeneca och Elekta med 1,4 respektive 2,3 procent. Medicinteknikbolaget Episurf Medical sjönk 5,0 procent efter sin kvartalsrapport som visade på fördjupad förlust och marginell förbättring av omsättningen.

Leo Vegas presenterade en utökad förlust under det andra kvartalet jämfört med motsvarande period ifjol. Försäljningen ökade dock 63 procent och det lägre resultatet förklarades enligt bolaget av marknadsföringssatsningar. Aktien backade 7,1 procent.

Verkstadsbolaget Trelleborgs affärsområde Industrial Solutions förvärvar Schwab Vibration Control från Freudenberg. Bolaget omsatte 875 miljoner kronor 2015 och är en leverantör av komponenter och system för industriell antivibration, med huvudsaklig inriktning på spårbundna fordon. Aktien var upp knappt 0,1 procent.

Moberg Pharma har fått tillstånd att påbörja fas III-studier med MOB-015 i USA och Kanada. Därmed kan rekryteringen av patienter påbörjas, vilket väntas ske i det tredje kvartalet i år. MOB-015 utvecklas för behandling av nagelsvamp. Aktien steg 3,0 procent på nyheten.

Semafo redovisade ett minskat resultat och omsättning för det andra kvartalet, ställt mot fjolåret. Kassaflödet var dock något bättre. Aktien sjönk 2,5 procent.

Swedol steg 3,2 procent. Nordstjernan har kommit överens med familjen Zetterbergs om en optionsrätt för köp av ägarbolaget Zeldas aktier i Swedol. Zelda har 20,5 procent av kapitalet och 29,7 procent av rösterna i Swedol.

SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s