H&M tog täten när börsen vände upp

börsen torsdag

Stockholmsbörsen nöjde sig med en endagsrekyl i går och klättrade på torsdagen åter igen uppåt. Stöd kom från utlandet där indexpilarna pekade uppåt på de europeiska storbörserna och under den inledande handeln på Wall Street.

SIX Generalindex var vid stängningen 0,6 procent högre vid 488 medan OMXS30 var 0,8 procent högre vid 1.417. Omsättningen uppgick till 10,7 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise.

De svenska konsumentpriserna, KPI, överträffade både analytikernas och Riksbankens förväntningar med en årstakt på +1,1 procent i juli. Den svenska kronan stärktes och obligationsräntorna steg något efter att statistiken presenterats.

”Dagens siffror är självklart välkomna av Riksbanken och stöder vår prognos om att centralbanken kommer att sitta still i september och framöver”, kommenterar Nordeas chefsanalytiker Andreas Wallström.

Börstungviktaren H&M, som i år har haft en ganska svag kursutveckling, steg i dag med 3,7 procent. H&M var också dagens mest omsatta papper. På måndag publicerar H&M siffror för försäljningen i juli där en ökning med 8,6 procent väntas.

SAF-Holland meddelade att man kommer inte att höja sitt nuvarande bud på verkstadsbolaget Haldex, motsvarande 94,42 kronor per aktie. Beslutet baseras på en förnyad utvärdering av vederlaget i ljuset av ett högre erbjudande som offentliggjordes av ZF Friedrichshafen den 4 augusti 2016. ZF Friedrichshafens bud ligger på 100 kronor kontant per aktie i Haldex. Haldex gick mot strömmen och backade 3,8 procent till
101 kronor aktien.

Rapportperioden lider för denna gång mot sitt slut, men under dagen har en rad mindre bolag passat på att presentera sina delårssiffror.

IT- och managementkonsulten Hiq slog både fjolårssiffrorna och marknadens förväntningar. Aktien slutade 1,4 procent högre.

Etrion var dagens rapportvinnare och rusade 19,6 procent efter att ha vänt fjolårets förlust till vinst under det andra kvartalet.

Telefontillverkaren Doros resultat försämrades markant från i fjol trots att omsättning och orderingång ökade. Nettoresultatet landade på 1,2 miljoner kronor, mot 21 miljoner i fjol. I delårsrapporten upprepar bolaget prognosen från vinstvarningen i början av juli.
Aktien dalade 2,4 procent.

Medicinteknikbolaget Bactiguard redovisade en minskad förlust för det andra kvartalet jämfört med föregående år samtidigt som bolaget presenterade en ökad omsättning. Aktien höjdes 7,8 procent.

Active Biotech redovisade en lägre förlust för det andra kvartalet. Kostnaderna minskade under kvartalet efter att bolaget avslutat den stora fas III-studien med tasquinimod mot prostatacancer. Aktien var ned 4,4 procent.

Biotage gynnades bland annat av positiva valutaeffekter och redovisade ett ökat resultat för det andra kvartalet ställt mot fjolårets siffror. Marknaden svarade med att handla upp aktien 5,2 procent.

Troax redovisade ett marginellt högre resultat för det andra kvartalet. Aktien slutade oförändrad.

Oljebolaget Black Pearl klättrade 3,7 procent efter att de båda analytikerhusen Altacorp och TD Securities höjt sina respektive riktkurser till 1,25 kanadadollar.

Kvar i sektorn meddelade Shamaran under onsdagskvällen att den första oljan försenats från Atrush-fältet. Efter beskedet sänker nu Pareto rekommendationen för oljeaktien till behåll, från tidigare köp. Aktien steg 1,0 procent.

Pareto inleder samtidigt bevakning av Billerud Korsnäs med en behåll-rekommendation. Aktien steg 0,4 procent.

Precise Biometrics låg i toppen på vinnarlistan med en uppgång på 15,9 procent.

SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s