Idex ser marknadstillväxt på 52 % per år till 2020

idex

Idex aktie är upp med 1,3 vid 14-tiden på torsdagen.

Norska Idex presenterade i samband med dagens rapport siffror över den förväntade marknadstillväxten. Den årliga tillväxten väntas ligga på 52 procent fram till år 2020. Resultatmässigt visade bolaget dock fortsatt röda siffror för det andra kvartalet.

Enligt bolaget själva skapar de sig för närvarande ett viktigt momentum inom mobilutrustning, det sade Idex vd Hemant Mardia under dagens rapportpresentation.

Bland annat nämndes LG:s mobiltelefon Stylo 2 Plus, som lanserades i juni, där Idex sensor finns med samt ytterligare design wins som bolaget har säkrat. Samarbetet med LG nämndes även som en verifiering av bolagets sensorer och teknik. Medan konkurrensen inom silikonsensorer ökar ser Idex högre inträdesbarriärer för off chip-sensorer. Vid slutet av året väntas Idex vara redo för massproduktion av off chip-sensorer.

På marknaden för sensorer ses en tillväxt på 52 procent per år fram till år 2020 då marknaden väntas omfatta 2.048 miljoner enheter. Av dessa väntas 1.302 miljoner enheter omfatta smartphones, 256 miljoner enheter surfplattor, 324 miljoner smarta kort och 167 miljoner enheter för ”Internet of things”, sakernas internet.

Idex bedömer sig ha ett ledarskap inom området för kort med fingeravtryckssensorer. Idex produkt är i stort sett redo för marknaden, säger Hemant Mardia.

I augusti/september väntas bolagets produkttester av ett kort för en global leverantör av betalningslösning att kunna slutföras. Under fjärde kvartalet 2016 väntas pilottester hos konsumenter ta vid. Flera meddelanden om nyckelpartners väntas komma att presenteras under de kommande månaderna.

Under presentationen nämndes även en lansering av en USB-enhet med fingeravtryckssensor med ”plug and play”-funktion. Denna produkt ingår inom det Idex benämner som ”Internet of things”.

Storleken på kassan är inget som tycks oroa Idex vars finanschef Henrik Knudtzon känner sig säker på bolagets kassaposition. Nettokassan uppgick vid utgången av det andra kvartalet till 623 miljoner norska kronor.

”Vid nuvarande kassaflöde i det andra kvartalet och vår kassabalans räcker det omkring 2,5 år med de siffrorna”, säger Idex finanschef Henrik Knudtzon under dagens presentation av rapporten och tillägger att kostnaderna framöver väntas öka samtidigt som intäkterna väntas öka väsentligt.

De operativa kostnaderna väntas öka då bolaget har anställt mer personal. Under det andra kvartalet sågs dock en sekventiell nedgång av de operativa kostnaderna till 45 miljoner norska kronor som kan förklaras av  periodiseringseffekter, enligt Henrik Knudtzon.

Idex avslutade sin presentation med att konstatera att de analytiker som följer bolaget har riktkurser på mellan 13 till 15 norska kronor. I dag ligger kursen på 8,20 norska kronor strax efter lunchtid. Bolaget planerar även att stärka upp sin IR-funktion för att öka täckningen av bolaget i investerarsamhållet.

Magnus Bernet
magnus.bernet@six-group.se
SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s