Klädsam försäljningsrapport gjorde H&M till vinnare

Capture

Kurserna på Stockholmsbörsen inledde veckan i uppåtgående riktning. H&M omsattes flitigt och stöttade index med uppgången som kom efter starka försäljningssiffror för juli. Utvecklingen på Stockholmsbörsen var i linje med vad som noterades i London.

SIX Generalindex hade vid stängning ökat 0,5 procent till 490 och OMXS30 hade stigit 0,5 procent till 1.422. Omsättningen uppgick till 9,1 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise.

De svenska hushållens konsumtion var ned med 0,1 procent mellan juni och maj och i årstakt ökade den med 2,9 procent. Samtidigt reviderades maj månads årstakt upp med 0,2 procentenheter till 4,0 procent.

”Den kvartalsvisa takten enligt hushållens konsumtion är bättre än BNP-statistiken, vilket innebär risk på uppsidan för konsumtionen i BNP för det andra kvartalet”, kommenterade Swedbanks ekonom Cathrine Danin efter statistiken.

H&M bjöd på en positiv överraskning i morse när juliförsäljningen kom in starkare än väntat. Försäljningen ökade med 10 procent i juli, jämfört med samma period i fjol. Marknaden hade väntat sig en försäljningsökning på 8,6 procent. Aktien toppade omsättningslistan och steg 2,1 procent för dagen.

Andra aktier som stod bland de mest omsatta var Ericsson, upp 1,1 procent, samt SKF, upp 1,1 procent. Bland storbolagen som gick mot strömmen fanns Telia, ned 0,4 procent, och Assa Abloy, ned 0,5 procent.

Clas Ohlson presenterade en oväntad nedgång i juliförsäljningen. Marknaden hade väntat sig en uppgång på 1,9 procent men utfallet blev -1,0 procent. Aktien backade 0,7 procent.

Eniro backade 3,6 procent. I fredags meddelade styrelsen att vd:n byts ut med omedelbar verkan och kort därefter presenterades delårsrapporten tidigare än planerat. Rapporten vittnade bland annat om en ny nedskrivning av immateriella tillgångar på -873 miljoner kronor.

Bättre gick det för ljudboksbolaget Storytel som steg 3,9 procent på sin rapport. Omsättningen ökade markant under andra kvartalet och resultatet förbättrades.

Africa Oil och NGEX Resources rapporterade också sent på fredagskvällen och fick på måndagen ta emot marknadens reaktion. Africa Oil var oförändrad för dagen men NGEX belönades med en uppgång på 13 procent.

Oljepriserna har stärkts under dagen och ett fat WTI-olja handlades ovan 45,50 dollar. Enquest steg 3,7 procent medan Lundin Petroleum tappade 0,3 procent.

I Börsveckans senaste nummer kunde man ta del av en ordentlig runda rekommendationer. AQ Group, IAR Systems, Capio och Nilörngruppen stämplades med köp medan Securitas och Thule fick varsin neutral rekommendation. Rekommendationerna för spelkollegorna Betsson och Unibet blev avvakta men för Leovegas blev rådet sälj. Nyligen noterade Academedia fick en avvakta-rekommendation.

AQ Group avancerade 2,7 och IAR Systems backade 0,9 procent, samtidigt som Capio var upp 1,5 procent. Nilörngruppen steg å sin sida 3,7 procent. Securitas backade 0,6 procent och Thule steg 0,2 procent. Betsson och Unibet sjönk 2,5 respektive 0,4 procent, medan Leovegas klättrade 0,9 procent. Academedia steg 0,4 procent.

SIX News

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s