”Business as usual” med Handelsbankens nye vd

Handelsbankens HK (3)Handelsbankens nytillträdde vd Anders Bouvin ser inte vd-bytet som något dramatiskt och tror inte att det kommer att bli några större förändringar på banken efter att han tillträtt. Handelsbanken har en stabil modell och en fast strategi så det blir ”business as usual”, menar han.

Anders Bouvin vill inte svara på när han fick erbjudandet om att ta över vd-posten, men säger att han haft tid att fundera på det.

IMG_1268

Anders Bouvin tillträdde som ny vd och koncernchef på Handelsbanken på tisdagen.

”Jag fick tillräckligt med tid att hinna fundera och prata med familjen och därefter var beslutet taget”, säger han.

I och med nya vd-jobbet stiger Bouvins lön från drygt 7 miljoner kronor om året till 12 miljoner kronor. Det sade han efter presskonferensen som hölls på bankens huvudkontor i dag.

Handelsbanken flaggade i samband med rapporten för det första kvartalet att antalet kontor skulle minska i Sverige. Anders Bouvin framhåller att Handelsbanken generellt gillar kontor men vill inte säga något om strategin skall fullföljas under hans ledning.

”Jag tillträdde i dag och måste sätta mig in i frågan innan jag uttalar mig. I grund och botten gillar vi kontor. Det finns naturligtvis skäl till de beslut som är tagna och de måste jag sätta
mig in i”, säger han.

Vilka utmaningar ser du för Handelsbanken framöver?

”Det är inte en relevant fråga. Vi har haft samma affärsmodell i 50 år med olika utmaningar. Det viktiga är att se till att hantera utmaningarna och samtidigt behålla våra kärnvärderingar.”

IMG_1270

Styrelseordföranden Pär Boman erkände att Frank Vang-Jensen var en felrekrytering.

VANG-JENSEN EN FELREKRYTERING
Handelsbankens styrelseordförande Pär Boman meddelade under presskonferensen som följde nyheten om vd-bytet att avgående vd Frank Vang-Jensen har 24 månaders uppsägningstid och kan få en maximal ersättning på 19 miljoner kronor.

Som orsak till vd-bytet framhåller ordföranden Vang-Jensens bristande egenskaper för att klara jobbet som koncernchef. Vang-Jensen har jobbat på Handelsbanken i runt 20 år på flera olika poster.

”Det visade sig att det sista jobbet han hade blev lite för svårt. Han räckte helt enkelt inte till och jobbet blev för stort. Man kan också tolka det som att vi gjorde en felrekrytering”, sade Boman.

”Jag var med i rekryteringen och kan säga att det blev en felrekrytering. Det ska inte förta Franks arbetsinsats under de senaste två decennier”, fortsatte han.

Pär Boman betonade också att det inte handlar om några oegentligheter och att det alltså inte kommer att dyka upp några skandaler som ekonomiska brott eller liknande.

Vad gäller Handelsbankens tidigare kommunicerade beslut att stänga kontor och göra nedskärningar är nu upp till nye vd:n och inte en fråga för styrelsen, sade Boman.

Anna Sundström
anna.sundstrom@six-group.se
SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s