Gruvorna mot strömmen och vd-byte i SHB

Stockholmsbörsen handlades lägre på tisdagen. Nedgången tilltog runt lunchtid för att sedan kvarstå under resten av dagen. H&M, som under gårdagen steg efter sin försäljningsrapport, rekylerade ned. I centrum för dagens begivenheter fanns Handelsbanken som sparkar sin vd Frank Vang-Jensen.

Stock

SIX Generalindex var vid stängning 1,0 procent lägre vid 485 och OMXS30 var 1,1 procent lägre vid 1.406. Omsättningen uppgick till 13,0 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise.

Handelsbanken var i fokus efter att oväntat ha meddelat byte av vd då Anders Bouvin har utsetts till ny vd och koncernchef med omedelbart tillträde. Anders Bouvin kommer närmast från en post som chef för Handelsbankens brittiska verksamhet.

”Det visade sig att det sista jobbet han (Frank Vang-Jensen SIX anm) hade blev lite för svårt. Han räckte helt enkelt inte till och jobbet blev för stort. Man kan också tolka det som att vi gjorde en felrekrytering”, sade Boman under presskonferensen.

På presskonferensen betonade Pär Boman även att det inte handlar om några oegentligheter och att det alltså inte kommer att dyka upp några skandaler som ekonomiska brott eller liknande.

Handelsbankens A-aktie sjönk 1,6 procent.

Vitvarujätten Electrolux gick ned 3,1 procent. Statistik från Nordamerika i går kväll visade att en nedgång i leveransvolymerna för AHAM-6 (tvättmaskiner, torktumlare, diskmaskiner, kyl, frys och spisar) med 4,7 procent i årstakt i juli.

Gruvorna hade en bra dag på Stockholmsbörsen såväl som i Europa. Gruvbolaget Lundin Mining steg 0,8 procent till 36,89 kronor efter att i dag har noterat nytt årshögsta vid 37,69 kronor. Bolaget har nu mindre än 30 dagar på sig att bestämma sig för hur de ska göra med sin hembudsrätt på Freeport McMoRans innehav i Tenke Fungerume, som sedan tidigare har meddelats sålts till kinesiska CMOC.

Branschkollegan Boliden var också upp 1,4 procent. På London Metal Exchange pekade kurserna uppåt för kopparn, medan det noterades mindre rörelser för nickel och zink. Med förvärvet av Kevitsa-gruvan i Finland har nickel fått ökad betydelse för Boliden.

Tisdagens stora rapportförlorare var Precise Biometrics som rasade 25 procent efter sitt delår. Bolaget presenterade en rapport där det bland annat framgick att omsättningen under det andra kvartalet 2016 var lägre än under det första.

Inom biometrisektorn föll Fingerprint Cards med 4,1 procent som näst mest omsatta bolag på Stockholmsbörsen.

Oriflame slog analytikernas förväntningar i det andra kvartalet och redovisade ett nettoresultat på 18 miljoner euro, ställt mot väntade 15 miljoner. Dessutom meddelade bolaget att de kommer outsourca sina ”operationella IT- och finansverksamheter” till IBM på ett sjuårigt kontrakt. Aktien ställdes upp 11 procent.

Hotelloperatören Scandic redovisade ett justerat ebitda för det andra kvartalet om 470 miljoner kronor, vilket var bättre än analytikernas förväntningar som låg på 429 miljoner. Aktien steg 0,8 procent.

En annan rapportvinnare var Acando som höjdes 6,8 procent efter sitt delår. Management- och IT-konsulten redovisade ett resultat efter finansiella poster på 78 miljoner kronor för det andra kvartalet, jämfört med 37 miljoner motsvarande period ifjol.

Powercell och Eltels kom båda under press efter sina rapporter. Powercell sjönk 6,5 procent och Eltel föll 6,6 procent.

Kabe drogs upp 12 procent efter bolagets rapport för det andra kvartalet, där resultatet i kvartalet fördubblades.

Styrelsen för TC Tech har beslutat att genomföra en riktad nyemission om sammanlagt 13,3 miljoner kronor till bland annat Anders Lönner som därmed blir näst störste ägare. Anders Lönner har tidigare lyckats väl med aktieplaceringar i bolag som Meda och Karo Pharma. Aktien rusade upp 27 procent.

Indexf

SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s