Stockholmsbörsen sjönk för andra dagen i rad

börs160817

Stockholmsbörsen sjönk för andra dagen i rad tillbaka med omkring en procent på onsdagen. Också i omvärlden sågs nedgångar på de stora börserna i Europa. På Wall Street öppnade kurserna svagt nedåt inför presentationen av Federal Reserves penningpolitiska protokoll från juli-mötet.

På Stockholmsbörsen var det breda fall med it, råvaror och verkstad i täten. Högt upp på vinnarlistan låg ICA som steg efter delårsrapport.

SIX Generalindex var vid stängningen 1,0 procent lägre vid 480 medan OMXS30 var 1,0 procent lägre vid 1.392. Omsättningen uppgick till 11,6 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Omsättningen på Stockholmsbörsen ligger vanligen omkring 13-15 miljarder.

Dagens rapportvinnare var ICA Gruppen som steg 4,2 procent. Bolagets omsättning och rörelseresultat slog förväntningarna med starkt bidrag från Rimi Baltic och Apoteket Hjärtat. Under den efterföljande telefonkonferensen meddelades en försening i utrullningen av onlinebutiker. Bolagets mål är nu att ha 225 onlinebutiker under året, ned från tidigare prognos om mellan 250-300 stycken.

Skogsbolaget Holmens resultat och omsättning lyckades inte nå upp till marknadens förväntningar, även om rörelsemarginalen kom in högre. Mest bidrog Iggesund Paperboard till marginalen, som under perioden var 15,6 procent mot förväntade 14,3 procent. Rörelsemarginalen för Holmen Paper var något lägre än väntat. Aktien handlades 1,2 procent lägre.

Byggbolaget Peabs rapport var lite blandad. Orderingång och nettoomsättning för det andra kvartalet var något bättre än väntat samtidigt som rörelseresultatet kom in under konsensus. Efter rapporten har SEB sänkt sin rekommendation för aktien till sälj, från tidigare behåll. Aktien sjönk 7,1 procent.

SEB anser att orderingången i det andra kvartalet överraskade på den positiva sidan. Samtidigt påpekar man att marginalerna inom verksamhetsområdena Bygg och Anläggning kom in under bankens förväntan.

Evolution Gaming lyfte resultaten i det andra kvartalet, jämfört med i fjol, men man nådde inte riktigt upp till analytikernas förväntningar. Därtill meddelade bolaget att den planerade ansökan om listbyte till börsens huvudlista skjuts fram. Aktien backade 4,3 procent.

Seamless Distribution meddelade sin första order på den amerikanska kontinenten, värd 5 miljoner kronor. Aktien ökade 3,4 procent.

Medivir vände till förlust i det andra kvartalet, jämfört med samma period i fjol. Försäljningen av bolagets egna läkemedel visade sammantaget på en nedgång. Aktien var ned 2,0 procent.

DistIT kallar till extrastämma för att knoppa av dotterbolaget Alcadon Group till sina aktieägare. Man har ansökt om notering av Alcadon på First North. Aktien steg 1,8 procent.

Midways andra kvartal belastades av kostnader relaterade till omstruktureringen, men även justerat för dessa kostnader var rörelseresultatet något lägre än i fjol. Aktien backade 2,3 procent.

I Bufab fortsätter storägaren Liljedahl Group att, enligt Finansinspektionen, köpa aktier då 350.000 aktier förvärvades i tisdags. Aktien steg i dag med 0,8 procent.

På rekommendationsfronten höjde Nordea Oriflame till köp, från tidigare behåll. Pareto höjde SKF till köp, från tidigare behåll. Oriflame, som gick starkt på sin rapport under gårdagen, steg ytterligare 4,6 procent medan SKF föll 0,5 procent.

SEB sänkte Acando till behåll, från tidigare köp. Aktien sjönk 3,9 procent. Swedbank var upp 0,4 procent efter en höjd rekommendation från Jefferies, till köp från tidigare behåll.

Arise aktie fick medvind av en köprekommendation i Affärsvärldens senaste nummer och steg 3,7 procent. Bolaget presenterade i dag också
elproduktionssiffror för juli månad som låg på 32 gigawattimmar, att jämföra med 39 motsvarande månad i fjol.

Nolato fick också en köprekommendation av Affärsvärlden och aktien steg 2,4 procent.

SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s