Ratos ratades på aktiemarknaden

Capture

Stockholmsbörsen avslutar veckan med nedgångar med press på samtliga sektorer. Tyngst gick det för råvaru- och finanssektorerna. Rapporter fortsätter att dimpa ned, i dag bekände bland annat Nibe, Opus, Eltel och Ratos färg.

SIX Generalindex var vid stängning 0,6 procent lägre vid 481 medan OMXS30 var 0,7 procent lägre vid 1.394. Omsättningen uppgick till 11,5 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise. Vanligtvis ligger omsättningen på Stockholmsbörsen kring 13-15 miljarder.

Nedgången på Stockholmsbörsen tilltog i styrka, i likhet med de ledande Europabörserna, efter att amerikanerna vaknat upp med surt morgonhumör. De amerikanska börserna handlades inledningsvis i negativt territorium i oro för höjd styrränta.

I Sverige sade förste vice riksbankschefen Kerstin af Jochnick under ett tal att penningpolitiken har bidragit till en god BNP-tillväxt och en sjunkande arbetslöshet. Den svenska konjunkturen är stark och inflationen stiger, sade af Jochnick.

”Den politiska osäkerheten efter den brittiska folkomröstningen finns kvar. Vi räknar visserligen med att effekterna för Sverige blir begränsade, men det finns ändå en risk för att den ekonomiska utvecklingen ska bli sämre”, sade hon.

På bolagssidan toppade H&M, -0,3 procent, listan över börsens mest omsatta aktier. I toppen sågs även Assa Abloy ned 1,8 procent, en utveckling som sågs även hos flera andra industri- och verkstadsbolag. Boliden tappade 2,4 procent efter att ABG Sundal Collier sänkt sin rekommendation för aktien till sälj, från tidigare behåll. Sandvik och ABB backade 1,4 respektive 1,1 procent efter sänkta rekommendationer signerade HSBC.

Volvo gick åt andra hållet efter att Nordea höjt riktkursen för aktien till 105 kronor, från tidigare 102 kronor samtidigt som rekommendationen köp upprepas. Aktien steg 0,2 procent. SSAB:s båda aktieslag steg efter att JP Morgan dragit upp riktkurserna. A-aktien och B-aktien var upp 0,2 respektive 0,5 procent.

I finanssektorn backade de svenska storbankerna, Handelsbanken -1,3 procent, SEB -0,5 procent och Swedbank och Nordea ned 0,4 respektive 0,7 procent.

Värmeteknikbolaget Nibes resultat efter finansnetto förbättrades i andra kvartalet. Utfallet såväl som omsättningen översteg marknadens förväntningar, enligt Inquiry Financial. Aktien nådde under dagen en ny rekordnivå vid 80 kronor, den förra från 31 maj var 76,90 kronor. Vid börsens stängning stod aktien i 77,85 kronor, +3,3 procent.

Opus Groups andra kvartal var bolagets starkaste någonsin mätt i intäkter och ebitda både för koncernen som helhet samt för varje segment, enligt vd Magnus Greko. Marknaden tycks hålla med och aktien stiger 4,8 procent till följd av rapporten.

Ratos föll hela 6,2 procent. Bolaget drog ned de operativa resultatförväntningarna på portföljbolagen från ”försiktigt positiv för helåret till ett resultat som väntas vara något lägre än föregående års resultat”. Resultatet under det andra kvartalet låg på 32 miljoner före skatt, att jämföra med 360 miljoner i fjol.

Eltels ebita-resultat i andra kvartalet blev klart sämre än i fjol. Resultatet har, som tidigare i veckan meddelats, tyngts med 10 miljoner för ett norskt järnvägsprojekt. Omsättningen blev dock högre än förra året. Aktien var upp 0,3 procent.

Pricers rörelseresultat förbättrades i andra kvartalet. Av rapporten framgår dock att senareläggningar av enstaka större projektupphandlingar har påverkat orderingången negativt under kvartalet. Orderingången sjönk 48 procent i kvartalet. Aktien var dock upp 2,4 procent i slutet av handelsdagen efter att ha backat initialt.

Björn Borg backade 2,5 procent efter att ha servat ett nollresultat i andra kvartalet. Bruttomarginalen förbättrades till 53,5 från 53,0 procent.

Bland övriga nyheter kan noteras att Loomis köper ett danskt bolag för 316 miljoner kronor och att Scandidos planerar att genomföra nyemission om 29 miljoner kronor. Loomis backade 1,0 procent, medan Scandidos var ned 13 procent.

Handelsbanken har höjt Betsson till köp från öka, aktien steg 5,3 procent.

Oriflame backade 2,1 procent. Investmentbolaget Öresund har sålt aktier i Oriflame och flaggade därmed ned till 4 procent av rösterna och kapitalet i kosmetikabolaget.

SIX News

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s