Sven Hagströmer skeptisk till centralbanksstimulanser

Creades styrelse har beslutat att utse John Hedberg till ny vd. John Hedberg är för närvarande Partner på Nordic Capital.

”Han har en väldigt bred erfarenhet. Jag tror det kan bli en nystart för firman”, säger Creades ordförande Sven Hagströmer till SIX News.

Sven Hagströmer bedömer att John Hedberg kommer att uppskatta den långa tidshorisonten i Creades. Inom private equity är innehavstiden mer eller mindre förutbestämd till 3-7 år men när Creades går in i ett nytt bolag är inte exit det första man tänker på. Creades pengar är i princip eviga så länge investmentbolaget kan utveckla innehavet.

Creades hoppas i fortsättningen slippa situationer som exempelvis problemet med Lindab i våras där det var strid om ordförandeposten i ventilationsbolaget.

”Det är vårt näst största innehav där vi inte har någon representation i dag. Det är ju faktiskt en mindre katastrof. Vår representation i Lindab får vi ta upp när arbetet kör i gång inför vårens bolagsstämma”, säger Sven Hagströmer till SIX News.

Creades bedömer att Lindab-aktien har mer att ge på börsen.

”Ja, i och med att det blev ett byte på vd-posten. Jag tror att det var väldigt bra för bolaget”, säger Sven Hagströmer.

Creades hade vid halvårsskiftet 68 procent noterade tillgångar och 14 procent onoterat.

”Det är nästa stora fråga att gå i genom rent strategiskt, blandningen mellan noterat och onoterat”, säger Hagströmer.

Creades hade per den siste juni också övriga tillgångar om 18 procent, huvudsakligen likvida medel.

”Vi har haft den här kassan för att vi är väldigt försiktiga och för att vi sett ett begränsat utbud av intressanta affärer. Men kassan är inget självändamål. Den ska användas när vi hittar något intressant”, säger Sven Hagströmer.

När det gäller börsläget är Sven Hagströmer tveksam till om dagens kursnivåer är långsiktigt hållbara. Han ansluter inte till Tina-resonemanget, there is no alternative.

”Det är när sådant dyker upp som man ska ha kassan i ordning. Då är alla så himla bullish. Marknaden går på steroider i dag. Det är världens centralbanker som styr rallyt”, anser Hagströmer.

Sven Hagströmer tror inte att mer helikopterpengar kommer att ge någon smidig global konjunkturutveckling.

”Först säger man att skuldsättningen är för hög. Sedan stimulerar man till ännu mer skuldsättning genom låga och till och med negativa räntor. Det kan komma att bli en rätt stark inflation av det här även om det i dag känns avlägset”, säger Hagströmer.

Och en återkomst för inflationen skulle kunna vara den faktor som punkterar uppgångstrenden på aktiemarknaden.

”Ja, för då måste ju centralbankerna börja höja räntorna ganska ordentligt”, påpekar Sven Hagströmer.

SIX News
red@six.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s