VD-avgång fick Getinge på fall

OMXS30 2016.08.22

Stockholmsbörsen handlades till små förändringar under merparten av dagen och stängde strax under oförändrade nivåer i en oregelbunden tendens. Medicinteknikbolaget Getinge stack ut på nedsidan efter en oväntad avgång på vd-posten.

SIX Generalindex var vid stängning ned 0,1 procent till 481 och OMXS30-index backade 0,2 procent till 1.391. Omsättningen var 11,0 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise.

Alex Myers lämnar Getinge med omedelbar verkan sedan det råder oenighet om bolagets framtida inriktning mellan vd och styrelse. Joacim Lindoff har utsetts till tillförordnad vd. Enligt bolagets styrelseordförande och storägare Carl Bennet ligger inga
oegentligheter bakom beskedet.

”Nej, inget sånt. Alex Myers är en hårt arbetande person så ingen skugga på det”, sade han till SIX News. Inte heller Alex Myers arbete mot den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har med avgången att göra, enligt ordföranden.

Carl Bennet uppgav också att Getinge planerar att återkomma i kommande delårsrapport om vilken väg bolaget ska gå framåt och att ”det är troligt att det blir en komplettering”.

Getinges aktie presterade svagast bland OMXS30 med ett nedställ på 4,0 procent.

Volvo toppade listan över mest omsatta bolag tätt följt av Ericsson. Volvo rullade upp 1,2 procent och Ericsson steg 0,4 procent.

Ute i Europa var råvarusektorn den klart svagaste. På London Metal Exchange syntes koppar och zink 1,1 respektive 0,3 procent lägre och även här kom viss press från dollarförstärkningen. Lundin Mining och Boliden bokfördes för kursnedgångar på 3,4 respektive 1,3 procent.

På oljeprisfronten har Brentoljan fallit ned under 50 dollar per fat. Det tycktes vara oro för ökat utbud i kombination med en starkare dollar som satte press. Lundin Petroleum trycktes ned 1,9 procent.

Hufvudstadens resultat i det andra kvartalet visade inte på några stora avvikelser mot analytikernas förväntningar enligt Inquiry Financial. Rörelseresultatet före värdeförändringar blev 302 miljoner kronor jämfört med ett väntat värde på 296 miljoner kronor. Aktien backade 0,5 procent.

Creades styrelse, med Sven Hagströmer på ordförandeposten, har utsett John Hedberg till ny vd. Hedberg är för närvarande Partner på Nordic Capital.

”Han har en väldigt bred erfarenhet. Jag tror det kan bli en nystart för firman”, sade Creades ordförande Sven Hagströmer till SIX News. Creades handlades oförändrat vid 201 kronor under begränsad handel.

Måndagen bjöd vidare på en hel del uppdateringar på rekommendationsfronten.

Börsveckan gav i sitt senaste nummer köpråd till bland annat Trelleborg och Lindab. Aktierna var upp 0,1 respektive 2,3 procent.

SEB har bytt fot i Nibe till behåll från köp i spåren av fredagens halvårsrapport. Aktien tappade 0,4 procent.

Carnegie har dragit ned rådet för Humana till behåll från köp. Aktien straffade med en nedgång på 1,5 procent.

Vidare har Dagens Industri lämnat köpråd på Ica. Aktien steg 0,4 procent.

SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s