Image Systems rusade på Stockholmsbörsen efter Teslaorder

OMX 20160823

Kurserna på Stockholmsbörsen handlades ovan nollstrecket dagen igenom och stängde tisdagens handel i klart positivt territorium, vilket var i linje med övriga europeiska börserna. I Asien noterades en mer oregelbunden utveckling, och i USA har marknaderna öppnat på högre nivåer.

På svenskt börsgolv stod Image System i fokus efter en meddelad Tesla-order samtidigt som en rad bolag presenterade sina respektive delårsresultat med blandat utfall. Sektormässigt gick finansrelaterat och verkstad starkast.

SIX Generalindex var vid stängning 1,0 procent högre vid 486 medan OMXS30 var 1,1 procent högre vid 1.407. Omsättningen uppgick till 11,1 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise. Vanligtvis ligger omsättningen på Stockholmsbörsen kring 13-15 miljarder.

I makroväg uppgick det tyska industrins inköpschefsindex för tillverkningssektorn till preliminära 53,6 i augusti. Det kan jämföras med förväntningarna på 53,5 och förra månadens definitiva utfall som var 53,8.

Dagens stora vinnare på Stockholmsbörsen var Image System som stängde upp 25 procent vid 2,71 kronor vilket dock var betydligt lägre än dagshögstanivån om 3,97 kronor. Bränsle till kursrusningen var en meddelad initial beställning på sin analysmjukvara Tema från elbilstillverkaren Tesla Motors.

”Denna initiala order, av mindre värde, är av strategisk vikt för affärsområdet Motion Analysis”, kommenterade affärsområdeschefen Johan Friberg.

Fastighetsbolaget Balder presenterade ett förvaltningsresultat hänförligt till moderbolagets ägare på 547 miljoner kronor för det andra kvartalet 2016. Utfallet var bättre än förväntningarna som låg på 523 miljoner. Hyresintäkterna landade på 1.307 miljoner för perioden, ställt mot väntade 1.305 miljoner. Aktien klättrade 1,6 procent på rapporten.

Consilium presenterade en ökad nettoomsättning och ett starkare nettoresultat för det andra kvartalet ställt mot fjolåret. Marknaden lät sig dock inte imponeras utan svarade med att handla ned aktien 5,3 procent.

Åt andra hållet gick Nordic Waterproofing som höjdes 10 procent efter sitt första presenterade delår som noterat bolag. Omsättningen växte med 10 procent organiskt och resultatet ökade ännu mer. Bolaget har haft sitt bästa första halvår någonsin, konstaterade vd Martin Ellis i rapporten.

Även Gustaf Douglas-ägda Latour hade ett bra kvartal, det bästa andra kvartalet någonsin för den helägda industrirörelsen, skrev vd Jan Svensson i rapporten. Substansvärdet var 339 kronor den 22 augusti. Aktien stängde 1,0 procent högre.

Nilörngruppen, som tidigare i somras lämnade en positiv vinstvarning, steg 7,6 procent efter den definitiva halvårsrapporten. Bolagets vd Claes af Wetterstedt ser ”mycket ljust” på återstoden av året.

Modebolaget Lexington redovisade vad vd Kristina Lindhe kallade en ”otillfredsställande försäljning och svagt resultat i kvartal två”. Lindhe noterade dock att bruttomarginalen ökade trots lägre försäljning. Aktien föll 7,6 procent.

CLX vände till förlust i det andra kvartalet trots högre intäkter ställt mot fjolåret. Även om fokus har för bolaget legat på integrationen av förvärvet Mblox, har verksamheten inom operatörsdivisionen har enligt vd Johan Hedberg utvecklats mycket väl. Aktien dalade 3,9 procent.

Andra rapportförlorare var IT-konsultbolaget Avega och Electra Gruppen. De aktierna tappade 4,9 respektive 3,4 procent.

Bland övriga rapporter märktes Hifab som vände till vinst i det andra kvartalet. Aktien ökade 3,2 procent. Även Magnolia Bostad rapporterade. Både intäkter och resultat ökade och aktien avancerade 2,3 procent.

I TC Tech föreslås Anders Lönner som ny styrelseledamot. Aktien steg kraftigt förra veckan på nyheten att den förre Meda-vd:n köpt in sig i bolaget. I dag var aktien upp 9,7 procent.

Hansa Medical steg 1,4 procent efter att ha redovisat goda preliminära resultat från en fas II-studie med Ides.

I rekommendationsväg har Handelsbanken i dag sänkt rekommendationen för Addlife till minska från öka. Aktien backade 3,2 procent.

Meda gjorde i dag sin sista noteringsdag i Stockholm. Aktien avslutade sin resa på Stockholmsbörsen med en uppgång på 0,4 procent.

 

Index           Senast I dag %  I år %

SIX Generalindex       486   +1,0   -0,2
OMX Stockholm 30      1.407   +1,1   -2,8
SIX Return index       942   +1,0   +3,3
SIX Sverige cykliskt 15    448   +1,0  +10,9
SIX Sverige defensivt 15   532   +0,7   +0,6
SIX Volatilitetsindex    16,7   -5,9   -6,3

SIX Finans          669   +1,3   -3,8
SIX Hälsovård         429   +0,6   +2,6
SIX Industri         636   +1,1   +9,1
SIX IT            200   +0,9   +1,7
SIX Konsumentvaror     1.347   +0,8   -1,7
SIX Råvaror          347   +1,0  +18,6
SIX Telekommunikation     226   +0,8  -15,9
SIX Tjänster        1.301   +0,9   -5,8
SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s