SCA i börstäten på besked om uppdelning av koncernen

Capture

Stockholmsbörsen gick framåt på onsdagen. SCA gav bränsle till uppgången sedan bolaget kommit med besked om en delning av bolaget i två delar. De ledande Europabörserna noterade däremot en mer blandad utveckling, där Londonbörsen pressades av en svag utveckling för råvarusektorn.

SIX Generalindex var vid stängning 0,4 procent högre vid 488 och OMXS30 var 0,5 procent högre vid 1.413. Omsättningen uppgick till 15,7 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise.

SCA ämnar dela upp sig i två separata bolag, ett för hygienverksamheten och ett för skogsverksamheten. På så vis hoppas bolaget skapa ”ytterligare värde för aktieägarna”. När vd Magnus Groth på telefonkonferensen fick frågan hur uppdelningen skapar värde sade han att dels blir ledningarna mer fokuserade på sina verksamheter dels blir det tydligare för investerare hur olika verksamheterna är.

Nordeas analytiker uppgav i en kommentar att uppdelningen skapar värde genom att SCA:s dolda skogsvärden nu åtminstone delvis kan börja värdesättas på marknaden. Därutöver kan marknaden nu bli villig att värdera upp hygienverksamheten och minska värderingsrabatten gentemot den amerikanska konkurrenten Kimberly-Clark.

Ett första steg i uppvärderingen togs direkt då aktien steg med 7,4 procent. Aktien stod ensamt för drygt 0,3 procentenheter av uppgången på OMXS30. Holmen, som också äger mycket skog, drogs med upp och steg med 5,8 procent.

Även storägaren Industrivärden fick bränsle av SCA-beskedet med en uppgång på 2,6 procent. Fredrik Lundbergs egna investment- och fastighetsbolag Lundbergs steg 1,2 procent. Utöver uppgångar för innehaven Industrivärden och Holmen gynnades Lundbergs av att komma med i Stoxx Europe 600 från den 19 september.

Oljebolagen var klena på sjunkande oljepriser. Africa Oil tappade 4,1 procent och Enquest 3,9 procent.

Astrazeneca säljer en antibiotikaportfölj till Pfizer för 550 miljoner dollar plus tillägg, milstolpsbetalningar och royalty. Försäljningen följer bolagets strategi att fokusera på sina kärnområden, där antibiotika inte ingår. Aktien inledde ned men stängde upp 0,8 procent efter en god utveckling under dagens senare timmar.

Mest omsatta aktie på Stockholmsbörsen var Fingerprint Cards med en uppgång på 8,0 procent inför bolagets medverkan på ett SEB-seminarium.

Cloettas vd David Nuutinen lämnar av personliga skäl bolaget redan den 1 september. Bolaget har inlett jakten på en ersättare. Medan de letar agerar finanschefen Danko Maras tillförordnad vd. Aktien var ned 1,7 procent.

Ett ganska stort antal rapporter från börsens mindre bolag har också hunnits med. Bland rapportvinnarna fanns VBG som steg 12 procent, Elos Medtech som steg 4,3 procent och Sprint Bioscience som steg 4,4 procent. Bland förlorarna fanns C-Rad som tappade 3,5 procent och Firefly som föll 16 procent.

IT-konsultföretaget B3IT gick upp 8 procent på en stark delårsrapport.

Sweco, Fagerhult och Magnolia Bostad noterade nya rekordnoteringar för aktierna. Sweco steg 3,4 procent till 166 kronor, Fagerhult förbättrades 4,8 procent till 220 kronor och Magnolia Bostad, som fick en höjd riktkurs av SEB till 130 kronor, sågs upp 7,1 procent till 120,25 kronor

Bland rekommendationerna märktes Recipharm som SEB återupptagit bevakning av med en köprekommendation och en riktkurs på 160 kronor. Aktien var upp 4,8 procent till 137,25 kronor.

Beijer Alma steg 5,4 procent sedan SEB höjt rekommendationen till köp från sälj.

SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s