Breda nedgångar på börsen, OMXS30 -0,6%

FredrikLundberg

Fredrik Lundberg dominerade nyhetsflödet med storköp av Industrivärden-aktier.

Kurserna på Stockholmsbörsen handlades i negativt territorium dagen igenom och stängde torsdagen på klart lägre nivåer. I nyhetsflödet har dagen kantats av småbolagsrapporter och Handelsbankens försäljning av Industrivärden-aktier till bland annat Fredrik Lundberg.

Ute i Europa noterade börserna breda nedgångar, tyngda av svaga sentimentsindikatorer från Tyskland och Frankrike. I Asien var rörelserna blandade samtidigt som börserna i USA öppnat under nollstrecket.

SIX Generalindex var vid stängning 0,4 procent lägre vid 486 medan OMXS30 var 0,6 procent lägre vid 1.405. Omsättningen uppgick till 15,8 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise. Vanligtvis ligger omsättningen på Stockholmsbörsen kring 13-15 miljarder.

Tyska Ifo-index, som mäter näringslivets förtroende i västra Tyskland, uppgick till 106,2 i augusti, vilket kan jämföras med oreviderade 108,3 månaden innan. Förväntningarna låg vid 108,5 enligt
Dow Jones Newswires.

Torsdagen har också bjudit på ny konjunkturbarometer från Konjunkturinstitutet som visade en oväntad nedgång i barometerindikatorn till 100,0 i augusti, från 102,3 månaden innan. Enligt SIX News väntades en oförändrad nivå på 102,3.

På svenskt börsgolv meddelade Handelsbanken inför börsöppning att man sålt hela sitt innehav av A-aktier, drygt 29 miljoner aktier, i Industrivärden. Aktierna såldes till institutionella investerare för 153,25 kronor, att jämföra med 161,10 kronor som var onsdagens stängningskurs. Med försäljningen gör Handelsbanken en reavinst på 750 miljoner kronor och stärker kärnprimärkapitalrelationen med 0,6 procentenheter.

Kort därefter meddelade Lundbergföretagen, som sedan tidigare är största ägare i Industrivärden, att man ökar på sitt innehav med 9 miljoner aktier i Industrivärden. Efter lunch kom också Lundbergföretagen med sin delårsrapport som var till synes odramatisk.

Dessutom rapporterade Dagens Industri på eftermiddagen att Lundbergs vd och storägare Fredrik Lundberg köpt 2 miljoner A-aktier i Industrivärden privat. Därtill köpte Lundbergs döttrar Louise Lindh och Katarina Martinson 1 miljon A-aktier vardera av Handelsbanken.

Industrivärden var dagens klart mest omsatta aktie, ned 0,9 procent till 159,60 kronor. Handelsbanken var upp 0,5 procent och Lundbergföretagen adderade 1,2 procent.

Efter gårdagens meddelade uppdelning av SCA och därpå följande kursrusning drog Swedbank ned aktierekommendationen till neutral från köp, medan Handelsbanken sänkt till öka från köp. Aktien backade 0,7 procent.

Hälsosektorn backade i Europa, precis som i USA under onsdagen, efter att demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton kritiserat Mylans häftiga prishöjning av Epipen. I Sverige sågs Astrazeneca vid stängning 1,5 procent lägre.

Gruvbolagen Boliden och Lundin Mining tyngdes av nedgångar för sektorn i Europa. Boliden retirerade 0,7 procent, medan Lundin Mining backade 2,9 procent.

Skanska har meddelat tre orders under handelsdagen, vilka tillsammans har ett ordervärde om 5,6 miljarder kronor. Aktien föll dock tillbaka 0,7 procent.

Torsdagens rapportflöde har varit digert där Raysearch stack ut med en kraftig förbättring av resultatet till 37 miljoner kronor före skatt, från -2,7 miljoner under andra kvartalet i fjol. Aktien rusade 9,9 procent.

Systemair redovisade ett resultat för det andra kvartalet som var klart bättre än analytikernas förväntningar. Med en bra orderingång och ”verkstäderna fulla” har bolaget dessutom beslutat att skjuta fram det tidigare aviserade omstruktureringsprogrammet. Aktien höjdes 6,6 procent.

Spelutvecklarkollegorna Paradox och Starbreeze gick åt varsitt håll efter sina rapportsläpp. Paradox vek ned 6,1 procent medan Starbreeze avancerade 6,8 procent.

Cherry visade en klar resultatförbättring till 11 miljoner i andra kvartalet, från -6 miljoner under motsvarande period i fjol. Aktien ökade 2,8 procent.

Index           Senast I dag %  I år %

SIX Generalindex       486   -0,4   -0,2
OMX Stockholm 30       1405   -0,6   -2,9
SIX Return index       942   -0,4   +3,3
SIX Sverige cykliskt 15    448   -0,5  +10,9
SIX Sverige defensivt 15   530   -0,7   +0,2
SIX Volatilitetsindex    16,8   +3,2   -5,9

SIX Finans          672   -0,1   -3,3
SIX Hälsovård         427   -0,7   +2,2
SIX Industri         632   -0,7   +8,4
SIX IT            204   -0,3   +3,5
SIX Konsumentvaror      1352   -0,5   -1,3
SIX Råvaror          347   -0,2  +18,6
SIX Telekommunikation     224   -0,7  -16,7
SIX Tjänster         1283   -0,9   -7,1

Lukas Östman
lukas.ostman@six-group.se
http://www.blogg.six.se @SIXNyheter
SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s