SHB:s avyttring i Industrivärden stärker Lundbergs makt

Inför börsöppningen på torsdagen stod det klart att ännu ett lager korsägande håller på att upplösas i Industrivärden-sfären: Handelsbanken säljer samtliga sina röststarka A-aktier i storägaren Industrivärden.

Av SIX News sammanställning nedan framgår hur den knapphändigt beskrivna affären påverkar ägandet i Industrivärden, som förutom i Handelsbanken även är en maktfaktor i storbolag som SCA, Skanska, Volvo, SSAB, Ericsson, Sandvik och ICA Gruppen:

Maktbalans i Industrivärden efter SHBs A-aktieförsäljning
Den mest tydliga effekten blir att maktbalansen i Industrivärden-sfären förskjuts ytterligare till Stockholmsnoterade investeringsbolagskollegan Lundbergs fördel.

Lundbergs har via pressmeddelande på morgonen bekräftat att man i samband med SHB:s utförsäljning ökat sin röstmakt i Industrivärden med dryga 3 procent. Lundbergs huvudägare och vd Fredrik Lundberg har därefter bekräftat privata aktieköp för sig själv och döttrarna Katarina Martinsson och Louise Lindh i en DI-artikel som publicerades på tidningens hemsida under eftermiddagen. Därtill är Lundbergs sfär redan direkta storägare i ett antal av Industrivärdens portföljbolag.

Samtidigt i stort sett försvinner SHB:s direkta ägarmakt i Industrivärden och den indirekta tjänstemannamakt som kunnat utövas via sfärbolagens många olika personal- och forskningsstiftelser försvagas och splittras ytterligare.

SCA-SKANDALEN SATTE BOLLEN I RULLNING ÅT FREDRIK LUNDBERG

SHB sålde via accelererad book building av samtliga sina 29,4 miljoner A-aktier i Industrivärden till köpare som enligt banken utgjordes av ”svenska och internationella institutionella investerare”. Posten motsvarar totalt 6,8 procent av aktiekapitalet och 10,3 procent av röststyrkan i Industrivärden.

Strax därefter bekräftade Lundbergs, sedan tidigare Industrivärdens enskilt största ägare, att man köpt 9 miljoner av dessa A-aktier. Och på eftermiddagen bekräftar Fredrik Lundberg för DI att han privat köpte ytterligare 2 miljoner av bankens A-aktieinnehav samt att hans två döttrar därtill ökat med 1 miljon A-aktier vardera. Lundbergs sfär har alltså köpt knappt hälften av A-aktieposten.

SCA-skandalen under hösten/vintern 2014/2015 skadade förtroendet för den tidigare sfärkonstruktionen av korsägande kring Industrivärden. Konsekvenserna stannade inte vid vd-byte i SCA (som för övrigt bekräftade en uppdelning av koncernen i går) utan fick efterverkningar på hela sfären:

SCA fick sälja av hela sitt tidigare korsägande i Industrivärden, Industrivärdens ordförandeskap övergick förra våren till Fredrik Lundberg och Helena Stjernholm rekryterades externt in som ny vd för Industrivärden.

Alla dessa grepp har försvagat den tidigare tydligt tjänstemannakontrollerade maktkonstruktionen kring Industrivärden och dess större innehavsbolag – till förmån för Fredrik Lundbergs mer direkta ägarmakt.

När SIX News tidigt i våras frågade då nytillträdda Industrivärden-vd:n Helena Stjernholm kring korsägandet med SHB blev svaret att man redan hade tagit ”ett antal grepp” för att få strukturen ”lite mer rimlig”, men att frågan låg hos respektive ägare, i detta fall SHB.

STRUKTURGREPPEN HÅLLER INDUSTRIVÄRDENS SUBSTANSRABATT I SCHACK

På börsen handlas Handelsbanken A på eftermiddagen upp 0,3 procent på dagens besked. Industrivärdens A-aktie har tappat 1,9 procent till 158 kronor, vilket dock var 3 procent över den kurs på 153,25 kronor som SHB:s storpost mäklades till.

Samtidigt har substansrabatten i Industrivärden på senare tid hållits nere av strukturuppresningen efter skandalerna, uppbackad av Lundbergs fortsatta ägaroffensiv. Ställt mot senast offentliggjorda substansvärde, 166 kronor per aktie den 31 juli, är A-aktiens rabatt i skrivande stund nere på omkring 5 procent.

Totalavkastningsmässigt har Industrivärdens A-aktie slagit Stockholmsbörsen, i form av SIXRX, över de senaste 5 åren men däremot inte sett över de senaste 10 åren som innefattar den förra stora finanskrisen. Det visar SIX Edge.

Johan Eklund
johan.eklund@six-group.se
SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s