Högre kurser i Stockholm efter Janet Yellens tal

bors160827

Stockholmsbörsen och de andra Europabörserna avslutade veckan med stigande kurser, hjälpta på traven av ett tal från USA:s centralbankschef Janet Yellen. OMXS30 steg därmed 1,3 procent under veckan.

Starkaste sektorer i Europa var råvaror, olja och fordon. Svagast var fastigheter, detaljhandel och media. I Stockholm gick råvaror, verkstad och finans starkt medan konsumentvaror, som tyngdes av nedgångar för H&M och Mekonomen, var svagast.

SIX Generalindex var vid stängning 0,6 procent högre vid 489 medan OMXS30 var 0,5 procent högre vid 1.412. Omsättningen uppgick till 12,6 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise. Vanligtvis ligger omsättningen på Stockholmsbörsen kring 13-15 miljarder.

Dollarn svängde vilt fram och tillbaka men landade i en appreciering mot euron efter att Janet Yellens tal, som hon höll vid konferensen i Jackson Hole, publicerats vid fyratiden. I talet diskuterade Yellen i huvudsak de verktyg som centralbanker haft, har och kommer att ha i sin verktygslåda. Hon sade också att argumenten för en räntehöjning har stärkts de senaste månaderna.

”Hon kunde ha exkluderat kommentarer kring den amerikanska ekonomin i talet men gjorde det inte, vilket betyder att hon försöker höja förväntningarna om en räntehöjning”, kommenterade SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist.

Aktiemarknadernas reaktion på talet var att stiga några tiondelars till en halv procent.

Dagen mest omsatta aktie på Stockholmsbörsen var Fingerprint som tappade 2,5 procent efter att Nordea inlett bevakning med en säljrekommendation och en riktkurs på 70 kronor. Bolaget var på rätt plats vid rätt tid, men nya tekniska lösningar från konkurrenter är bara ett par år bort, enligt Nordea som tror att vinsten toppar 2016-2017.

Dagens näst mest omsatta aktie var H&M som tappade 2,3 procent. HSBC:s analytiker sänkte sin rekommendation till behåll från köp.

Mekonomen sjönk 10 procent efter en delårsrapport som missat förväntningarna efter en svag utveckling där Mekonomen Sverige tappade intäkter och marknadsandelar och redovisade en svag bruttomarginal. Bolaget sjösätter ett åtgärdsprogram för att öka intäkterna och minska kostnaderna.

Garo rapporterade hög tillväxt och stigande marginal i det andra kvartalet och kom med positiva utsikter för helåret. Det räckte dock inte för att möta marknadens högt ställda förväntningar, aktien har dubblats sedan noteringen i våras, och aktien stängde 1,9 procent ned.

Cybaero, som gör obemannade helikoptrar, tappade 11,9 procent efter en rapport där förlusten ökat och ett sparprogram utlovats.

Zinzino, som i går steg kraftigt på nyheten att man tidigarelade delårsrapporten till i dag, sjönk med 18,5 procent efter att rapporten visat på fallande intäkter och lägre resultat.

Andra rapportförlorade var Optifreeze, Eos Russia och Stillfront som sjönk med 5,4, 4,4 respektive 5,2 procent.

Scibase steg 16,8 procent efter att resultat från en australiensisk studie visat på potential för bolagets instrument Nevisense. ”Betydande”, kommenterade vd Simon Grant studieresultaten.

Boule steg 5,9 procent efter att ha tagit hem en affär där man ska leverera ett 40-tal treparts hematologisystem till amerikanska Novant Health Systems.

SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s