Börsen vände upp på tisdagen, bankerna tog täten

Efter en avvaktande måndagshandel bjöd Stockholmsbörsen på bankledda uppgångar på tisdagen. Råvaror fortsatte samtidigt att utvecklas svagt efter fortsatt dollarstyrka.

SIX Generalindex var vid stängning 0,4 procent högre vid 491 medan OMXS30 var 0,5 procent högre vid 1.418. Omsättningen uppgick till 13,9 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise. Vanligtvis ligger omsättningen på Stockholmsbörsen kring 13-15 miljarder.

börsen tisdag


Liksom i övriga Europa gick finanssektorn starkt för dagen, med lyft på +1,0 till +2,7 procent för de svenska storbankerna Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank.

I bottenskiktet återfanns samtidigt de valutakänsliga råvarubolagen, som åkte på mer stryk när priserna pressades av en stärkt US dollar-kurs. Bland gruvbolagen tappade Boliden -1,2 procent och Lundin Mining -3,0 procent. Stockholmsbörsens största oljebolag Lundin Petroleum var ned 1,0 procent.

I nyhetsflödet meddelade Alfa Laval i dag första delen av dess nya strategiska inriktning, där målet är att lyfta verkstadsbolagets organiska tillväxt.

Bland annat införs en ny organisationsstruktur med industribaserade affärsdivisioner från och med den 1 januari 2017: Marine, Food & Water samt Energy. De tidigare divisionerna hette Marine & Diesel, Equipment och Process Technology.

Investerarna verkade initialt måttligt imponerade och handlade ned Alfa Laval-aktien 1,4 procent.

Med en kursrusning på 15 procent blev Fagerhult tisdagens rapportvinnare på Stockholmsbörsen sedan belysningsbolaget nära fördubblat kvartalsresultatet. Fagerhults senaste kvartal uppvisade en valutajusterad organisk tillväxt om +13 procent för omsättningen och +7 procent för orderingången, ställt mot samma period i fjol.

Nyligen börsnoterade utbildningskoncernen Academedia senaste kvartal bjöd på ett i det närmaste oförändrat justerat kvartalsresultat jämfört med samma period i fjol. Samtidigt ökade omsättningen med cirka 8 procent mot fjolårsperioden och vd Marcus Strömberg räknar med kraftig elevtillväxt i marknaden de kommande åren. Aktien lyfte 3,7 procent.

På analysfronten har Swedbank dragit ned rekommendationen för låskoncernen Assa Abloy till neutral, från tidigare köp. Som dagens näst högst omsatta aktie backade Assa Abloy 3,0 procent.

Återigen var det handlarfavoriten Fingerprint Cards som toppade aktieomsättningslistan på Stockholmsbörsen, i dag dock med ganska så dämpad kursrörelse om -0,8 procent.

Handelsbanken har höjt rekommendationen för teknikhandelskoncernen B&B Tools till köp, från tidigare öka. Bankens analytiker ser det som sannolikt att  teknikhandelskoncernen gör en avknoppning i år. B&B Tools steg 7,8 procent.

Spelbolaget Unibet tappade ytterligare 2,4 procent. I går sänkte Handelsbankens analytiker sina estimat för spelbolagets tredje kvartal efter att ha träffat Unibet-ledningen och i dag stod SEB som största säljare i Stockholmsbörsens avslutslista enligt SIX Edge.

Nordeas analytiker har sänkt rekommendationen för Lindab till behåll, från tidigare köp. Byggmaterial-aktien tappade 3,0 procent.

SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s