Initial uppgång suddades ut mot slutet av onsdagshandeln

Stockholmsbörsen inledde onsdagen i positiv anda, klart starkare än storbörserna i Europa, med indextunga banker som draglok efter europeiska fusionsspekulationer. Mot slutet av dagen raderades dock uppgången efter att Wall Street inlett vikande. På Stockholmsbörsen utvecklades välfärdsbolagen svagt efter nyheter om vinstuttagsbegränsningar i sektorn.

SIX Generalindex var vid stängningen 0,2 procent lägre vid 490 medan OMXS30 var marginellt ned vid 1.418. Omsättningen uppgick till 18,6 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise. Omsättningen på Stockholmsbörsen ligger vanligen omkring 13-15 miljarder.

börsen onsdag
Konjunkturinstitutet släppte i dag konjunkturrapport där det framkom att de har dragit ned synen på Sveriges BNP-tillväxt. I år spås en tillväxt på 3,3 procent och nästa år 2,0 procent, vilket är en sänkning från juni månads prognos om en tillväxt på 3,6 procent för
2016 och 2,1 procent 2017.

På marknaden var det också fortsatt stort fokus på statistik med fokus på amerikanska jobbrapporten på fredag samt morgondagens inköpschefsindex från Kina. I onsdagens statistikflöde noterades att den amerikanska ADP-rapporten över privata sysselsättningen var marginellt starkare än väntat samtidigt som förra månadens siffra
reviderades upp något.

På svenskt börsgolv sattes offentligfinansierade välfärdsbolag under press efter nyheter om Socialdemokraternas planerade vinstuttagsbegränsningar i sektorn.

Efter att SVT Nyheter på tisdagskvällen citerat uppgiften om 8 procents realt avkastningskrav utan att specificera närmare hur ekonomen hade räknat har SIX News från välfärdsutredningens expert Joachim Landström, erhållit en rapportversion daterad den 15 juni i år.

Enligt Landströms genomgång skulle Humana, Attendo och Academedia riskera likvidation vid en vinstuttagsreglering där rörelseresultaten inte tillåts överstiga ett avkastningskrav (WACC) på 10 procent nominellt, eller 8 procent realt.

I sektorn backade Attendo, Capio och Humana 4,0, 4,3 respektive 4,7 procent. Academedia föll djupast i sektorn då SEB:s analytiker samtidigt sänkt rekommendationen för utbildningsbolaget till sälj, från tidigare behåll, med ny riktkurs på 65 kronor, upp från tidigare 57 kronor. Aktien sänktes 5,4 procent.

En sektor som istället gick åt motsatt håll var finansrelaterat, i dag med bränsle från att Deutsche Bank-vd:n John Cryan uttalat sig positivt till ökade banksammanslagningar i Europa. Pressrapporter gjorde också gällande att Deutsche Bank och Commerzbank har haft resultatlösa diskussioner tidigare under augusti. Samtliga svenska storbanker avancerade 0,7-3,0 procent.

Teknikbolaget Tobii har ingått samarbete kring eyetracking-teknologi med datortillverkaren Dells speldatormärke Alienware. Marknaden svarade med att handla upp aktien 8,8 procent.

Läkemedelsinvesteringsbolaget Karolinska Development har vid halvårsskiftet minskat portföljvärdet med 76 miljoner kronor. Substansvärdet är nu nere på 2,9 kronor per aktie, ned från 4,7 kronor vid årsskiftet. Aktien var ned 4,0 procent.

Dometic sjönk 3,6 procent till 61,15 kronor efter att EQT genomfört en försäljning av 59 miljoner aktier, motsvarande 20 procent av kapitalet, till kursen 61 kronor.

Affärsvärlden har justerat upp sin riktkurs för Lindab från 74 till 96 kronor och upprepar köpråd för byggmaterialaktien. Lindab klättrade 1,7 procent.

Fagerhult steg 2,0 procent sedan Swedbank höjt sin riktkurs för aktien till 250 kronor, från tidigare 200 kronor med bibehållen neutral rekommendation.

Bland övriga rekommendationsnyheter i dag noterades att Handelsbanken dragit ned rekommendationen på East Capital Explorer till minska från köp, aktien -2,8 procent, och UBS höjt Securitas till neutral från sälj, aktien +1,6 procent.

SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s